Радио Китай: Кръв и „демокрация“

https://www.24chasa.bg/novini/article/10479789 www.24chasa.bg

онгресменът от щата Кентъки Томас Маси наскоро публикува в „Туитър“ коледна снимка на семейството си, на която всички бяха въоръжени и с широки усмивки. Снимката е придружена и от текст „Дядо Коледа, донеси ни муниции“, съобщи Радио Китай. Само преди няколко дни в гимназия в щата Мичиган се случи пореден инцидент със стрелба, при който 15-годишен ученик застреля 4 деца. Пистолетът в ръката му е бил коледен подарък от неговите родители.

Съединените щати смятат защитата на правата на човека като една от причините налагат своята демокрация на други държави. Най-основното право на живот на американския народ обаче е трудно да бъде защитено. Американски политици все още нагло сипват сол в раните на семействата на жертвите и кара човек за се запита тази демокрация защитава ли човешките права или не се интересува от тях въобще? Както се посочва в доклада „Десет въпроса пред американската демокрация“, публикуван наскоро от китайски мозъчен тръст, разпространението на оръжията заплашва основните човешки права на всеки американец и се е превърнало в неизлечим проблем.

Така както от падането на едно листо може да се разбере за наближаването на есента, така и проблемът с контрола върху оръжието сам по себе си разкрива някои недостатъци на американската демокрация. И основният въпрос е, ще посмеят ли американските политици да го поставят в дневния ред на предстоящата „среща за демокрация“ или тя ще се превърне в поредния, режисиран от Вашингтон, спектакъл с недотам демократични цели.