Супачай Паничпакди: Членството на Китай в СТО внесе дълбоки промени в световната търговска система

https://www.24chasa.bg/novini/article/10479877 www.24chasa.bg
Снимка Радио Китай

Наскоро бившият генерален директор на СТО Супачай Паничпакди заяви в интервю за Китайската медийна група, че Китай е положил огромни усилия за присъединяването си към СТО, същевременно неговото членство е оказало дълбоко влияние както на самата организация, така и на световната търговска система, съобщава Радио Китай.

Паничпакди е бил генерален директор на СТО от 2002 до 2005 г., през първите години от влизането на Китай в организацията. Той е свидетел на положените от страната големи усилия за изпълняване на обещанията си при присъединяването, както и на дълбоките промени в глобалната търговска система след влизането на Китай.

Като първия лидер на СТО от развиваща се страна, в своята книга „Китай и СТО: Промяна на Китай и световната търговия“ той пише, че членството е донесло революционни промени за световната търговска система. Това означава промяна на традиционната и постоянна система на властите в международната търговия. Наред с присъединяването на Китай към организацията, и световните търговски правила вземат под внимание все повече интересите на развиващите се държави.