Минеков и ГЕРБ в пореден спор за партийната централа

https://www.24chasa.bg/novini/article/10480156 www.24chasa.bg
Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков

В пореден задочен спор за партийната централа на ГЕРБ влязоха служебният министър на културата Велислав Минеков и депутати от партията на Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

Повод станаха думите на Росен Желязков от ГЕРБ, че сградата не е към НДК.

Има решение от декември 2009 г., подписано от Плевнелиев, Желязков и Данаил Кирилов, тогава областен управител, с което се казва, че се "отнема поради отпаднала нужда" от НДК правото на управление върху част от имот публична държавна собственост - 16-и и 17-и етаж от НДК, цитира Минеков. Струва ми се, че партия ГЕРБ е вече с отпаднала необходимост и съм готов да й предложа къща в Барселона, която сега е празна, допълни министърът. След това уточни, че това е шега.

Няма да е в петък, но му предстоял разговор с областния управител и бил намерил подходяща сграда за преместването на ГЕРБ. Но отказа да каже коя е сградата. Решението ще е цивилизовано, аз полиция не викам, каза Минеков.

Искам да стана космонавт, това е детската ми мечта, отговори Минеков на въпрос дали иска да е министър и в редовното правителство.

Товаре сграда, която е частна държавна собственост и от 2010 г. се управлява от областния управител. Тя не принадлежи към капитала на търговското дружество НДК и няма никакво касателство с принципа министър на културата, който и да е той, отвърна обаче Росен Желязков. Той напомни, че ГЕРБ има право да получи централа от държавата чрез областния управител и след решение на МС. Така в началото на тази година, след решение на областния управител и договор за учредяване правото на ползване, 16-и и 17-и етаж се ползват за срок от 10 г. при предпоставките на ЗПП от ГЕРБ, обясни бившият министър.

Този договор е вписан в Агенцията по вписвания, допълни той. И изброи основанията за прекратяване на договора, които са по закона: неплащане на експлоатационни разходи, преотдаване на помещенията на трети лица, извършване на търговска или стопанска дейност, както и загубата на качеството парламентарна сила. Нито едно от тези основания не е налице, за да може който и да е да си позволи да всява внушения за това, че предстои или се кани да пристъпи към действия за освобождаване на помещения, допълни Желязков.