Олаф Шолц положи клетва като канцлер на Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10481838 www.24chasa.bg
Олаф Шолц СНИМКА: Ройтерс

Днес Олаф Шолц стана деветия канцлер на Германия след Втората световна война, поставяйки началото на нова ера за най-многолюдната страна в Европейския съюз и най-голямата икономика на Стария континент след 16-годишното управление на Ангела Меркел, съобщи Асошиейтед прес.

Правителството на Шолц пое властта на фона на големи надежди за мозернизиране на Германия и борба срещу климатичните промени, но е изправено пред непосредственото предизвикателство да се справи с настоящата най-трудна фаза от коронавирусната пандемия в страната. В тази връзка президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер подчерта, че новият германски канцлер Олаф Шолц и неговото правителство имат "голяма отговорност" да се борят с новата вълна на коронавирусната зараза в страната, предава БТА.

Шолц беше официално назначен от президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, а след това се върна в парламента, за да положи клетва. Новият канцлер, който няма религиозна принадлежност, пропусна незадължителната фраза "да ми помага Бог" от клетвата си, както направи и предшественикът на Меркел - Герхард Шрьодер.

Меркел, която вече не е член на парламента, наблюдаваше гласуването от галерията за зрители. В началото на заседанието депутатите станаха на крак и я аплодираха.

По-късно днес правителството на Шолц ще бъде представено и ще положи клетва в парламента. Довечера предстои първото заседание на новия кабинет.