Брашното за хляб стигна 1000 лв. за тон, а за баници и закуски гони 1200 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/10482163 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

„Всяка фирма-производител на хляб и закуски, увеличава цената различно. Но общото е поскъпналото брашно – цената му за тон стигна 1000 лв. Това е брашното за хляб, а брашното за баници и други закуски е около 1100-1200 лв за тона. В началото на септември тон брашно струваше 640 лв. Затова цената на всички хлябове се вдига на седмица-две” – казва Тошко Няголов, председател на Регионалната организация на хлебарите и сладкарите в Добрич. Той добави, че няма прогноза това поскъпване да спре, а наред с това се увеличава и цената на тока. „Хората вече ни почти ни псуват, но, за съжаление, нямаме избор” – добави той. „От миналата седмица 7-8 фирми в Добричка област вдигнаха цената на хляба с 10 стотинки, така ще продължава, но не знам докога” – признава Няголов. Той не оспори твърдението, че може да посрещнем Коледа в хляб от 2 лв. „Твърде е възможно, ако продължават да се увеличават цените на тока и брашното. Вече се говори за увеличение на минималната работна заплата. Ако не за Коледа, след Нова година цената ще стигне 2 лв” – прогнозира браншовикът.

И закуските поскъпват с по 10-20 стотинки, в зависимост от консумативите, които се използват – и колбасите, и сиренето са с нови цени. Всяка седмица производителят зарежда на нови цени. Средната цена цена на една закуска – 1,60-1,80 лв. Той посъветва и търговците да намалят малко от това, което си начисляват.
В магазините признават, че през ден-два хлябът идва с нова цена – с по 10-20 стотинки нагоре. „Някой път увеличението е 50 стотинки” – казват продавачи.