Кой даде на Тръмп 1 млрд. долара?

https://www.24chasa.bg/novini/article/10482503 www.24chasa.bg
Доналд Тръмп СНИМКА: РОЙТЕРС

Новата социална мрежа на Доналд Тръмп обяви в събота, че компанията „празен чек“ (SPAC), използвана да монетизира дигиталната и политическата слава на бившия президент, е събрала 1 млрд. долара. Не се казва обаче кои са членовете на „разнородната група от институционални инвеститори“, предоставили крупната сума, пише Тимъти Обраян в материал за Bloomberg, цитиран от "Инвестор".

Тръмп определя стартъпа си Truth Social като средство за борба с „цензурата и политическата дискриминация“ и „тиранията на Big Tech". Това също така е и един доста удобен начин Тръмп да продължи делото на живота си: да взима парите на инвеститори и фенове, давайки обещания, които редовно не спазва.

В интерес на истината някои инвеститори се справят добре. Когато Trump Media and Technology Group обяви през октомври, че ще използва Digital World Acquisition Corp. (DWAC), компания със специална инвестиционна цел (SPAC), за излизането си на пазара, акциите на SPAC-а се изстреляха нагоре. Цената се покачи от 9,96 долара до 94,20 долара за два дни. Оттогава насам акцията се стабилизира на цена от 44,97 долара. Хеджфондовете и други инвеститори, купили рано DWAC, се радват на значителна възвръщаемост.

От друга страна, единствената публично търгувана компания, която Тръмп управлява - неговото злощастно казино начинание, премина през няколко банкрута. Това опари инвеститорите, банките и служителите, оставяйки развалини на редица места в Атлантик сити. Тръмп, подкрепен от баща си, оцеля тогава, но други не.

Trump Media и Truth Social вече развяват няколко червени предупредителни флага. Те се очаква да започнат работа рано следващата година, но както колумнистът Мат Ливайн от Bloomberg отбелязва, ще направят това без подробен план или финансови прогнози. Trump Media също така нито е завършила сливането си с DWAC, нито е подала всички необходими документи за свързани ценни книжа. Компаниите SPAC пък досега се представят по-скоро по-зле от стандартните първични публични предлагания. (Комисията по ценните книжа и борси в САЩ вече разглежда DWAC, като изисква и някои документи, свързани с идентифицирането на определени инвеститори, съобщи самата компания в понеделник.)

Това е рискът на купувача.

Но има още един притеснителен аспект по повод всичко това. Тръмп е бивш стопанин на Овалния кабинет и е много вероятно да се кандидатира отново през 2024 г. Имал е контрол върху системата на национална сигурност и може да има пак. Самоличността на инвеститорите, които са дали 1 млрд. долара за бизнеса му са от значение, защото всеки, способен да спечели благоразположението на Тръмп като тупне чувал с пари на бюрото му, може един ден да влияе и на държавните политики. А всичко това прави Тръмп заплаха за националната сигурност.

Какво ако, например, страна като Саудитска Арабия или друга държава от Близкия изток реши да инвестира в начинанието? И това не е изцяло хипотетичен въпрос.

Наскоро бившият финансов министър на САЩ от кабинета на Тръмп Стивън Манучин откри своя инвестиционна фирма, Liberty Strategic Capital, с финансиране от саудитското правителство и други страни от Персийския залив. Манучин ухажваше тези държави, докато беше на държавен пост, но очевидно избягването на конфликт на интереси не е приоритет за бившия министър. Тръмп и мнозина други също влизат в тази група.

Администрацията на Тръмп угаждаше на Саудитска Арабия дори и след появата на доказателства, че страната е организирала убийството на журналиста Джамал Кашоги. Манучин дори лично се срещна със саудитския принц Мохамед бин Салман след убийството. Салман обаче е и председател на саудитския фонд, инвестирал в Liberty Strategic Capital. Белият дом на Тръмп също така подкрепи и оръжейни сделки със саудитците и с Обединените арабски емирства (ОАЕ) и подкрепи и двете страни публично при спорната им намеса в гражданската война в Йемен.

Джаред Къшнър, зет на Тръмп и ентусиазиран представител на САЩ за Близкия изток, докато бе съветник на свекър си, също така иска да открие инвестиционна фирма с офиси в САЩ и Израел. Според съобщения той е привлякъл интереса на саудитците, въпреки че се говори, че от Катар и ОАЕ са се отказали от инвестиции. Може би ще възвърнат интерес, когато Търмп се приближи повече до Белия дом.

Самият Тръмп вече водеше битка за намаляване на задлъжнялостта си от над 1 млрд. долара, който висеше над очуканите му от пандемията имоти и курорти, когато загуби президентските избори през 2020 г. Наскоро той се съгласи да продаде своя губещ пари хотел във Вашингтон за 375 млн. долара, което ще е печалба от 100 млн. долара за компанията Trump Organization, посочват от Washington Post. Парите ще помогнат най-вече с изплащането на задължения за поне 421 млн. долара, за които Тръмп лично е гарантирал и чийто падеж идва през следващите няколко години, съобщава New York Times.

Задлъжнялостта на Тръмп, неговата зависимост от приходи от чужбина и отказът му наистина да се дистанцира от своя бизнес го превърнаха в заплаха за националната сигурност, когато бе президент. Тази заплаха ще продължи да съществува и ако се кандидатира за преизбиране през 2024 г.

Междувременно, и предвид, че Тръмп все още търси кеш, този 1 млрд. долара, който току-що набра чрез „частни инвестиции в публично дружество“ трябва да са добра новина за него. Все пак това е значително повече от 293-те млн. долара, които DWAC събра, когато стана публична през септември. А може би този 1 млрд. долара е сигнал, че все пак има инвеститори, които вярват, че Truth Social ще е голям хит. Или може би така си купуват достъп до Тръмп. Във всеки случай трябва да разберем кои са.