България: Ветото за Македония остава, Албания да започне преговори с ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/10482848 www.24chasa.bg
Стефан Янев СНИМКИ: МС

България няма да вдигне ветото си за начало на преговорите на Република Северна Македония за присъединяване към ЕС.

Такава позиция е одобрило днес правителството на Стефан Янев за участието на България в Европейския съвет на 14 декември. Там страната ни ще бъде представлявана от президента Румен Радев, освен ако до дотогава не бъде избрано редовно правителство в 47-ия парламент.

"България ще се придържа към Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. във връзка с разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония и Република Албания, както и към Рамковата позиция относно европейската перспектива на Република Северна Македония и Албания, приета от МС на 09 октомври 2019 г. и подкрепена с декларацията на НС от 10 октомври 2019 г.
За България определящ остава основополагащият принцип на собствените заслуги на всяка отделна страна-кандидат. Българската страна счита, че Албания е готова за напредък по пътя към ЕС, като има готовност да подкрепи приемането на Преговорната рамка за страната и провеждането на първа Междуправителствена конференция", обясниха от Министерския съвет взетото решение.