Новият канцлер: работохолик, който никога не повишава тон (Графика)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10482923 www.24chasa.bg
Олаф Шолц Снимки: Ройтерс

Пословичното му хладнокръвие ще му е нужно да води разнопосочна коалиция в момент на ескалираща пандемия и влошаващи се икономически показатели в Германия

Социалдемократът ветеран Олаф Шолц ще води Германия в новата епоха след 16-годишното управление на Ангела Меркел. В сряда той бе утвърден за девети германски канцлер след Втората световна война. Неговата трипартийна коалиция държи 416 от общо 736 депутатски места в долната камара на парламента.

63-годишният Шолц беше официално назначен от президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, а след това се върна в парламента, за да положи клетва. Новият лидер, който носеше маска в пленарната зала, помаха на законодателите, които го поздравиха с овации. Лидерите на парламентарните групи му подариха цветя и кошница с ябълки. Следобед Меркел му предаде поста и той официално стана новият канцлер на най-голямата европейска икономика.

Широко разпространено за него мнение е, че е най-лишеният от харизма лидер, наричат го прагматичен сухар. Но Шолц, който е адвокат по професия, е опитен преговарящ и ветеран в политиката, който като генерален секретар на Германската социалдемократическа партия от 2002 до 2004 г. защитаваше предизвикващите полемики пазарни реформи и съкращения на социалните помощи от правителството на бившия канцлер Герхард Шрьодер. По това време му сложиха прозвището Шолцомат, защото говорел като робот, когато обяснявал тези реформи на недоволните.

Министър на труда от 2007 до 2009 г. в първата управляваща коалиция на Меркел, Шолц настояваше за щедра схема за краткосрочна работа, известна под името “Курцарбайт”, благодарение на която милиони работници бяха предпазени от последиците на световната финансова криза. След като беше кмет на град Хамбург в северната част на Германия от 2011 до 2018 г., той се завърна в Берлин като финансов министър на Меркел. В тази си роля премахна целта за балансиран бюджет и позволи тегленето на рекордни нови заеми, за да защити компании и служители от последиците на коронавирусната пандемия.

Месеци наред кандидатурата на Шолц за канцлер бе осмивана. Но стоическият начин, по който той хладнокръвно продължаваше кампанията си въпреки всичко, е една от тайните на успеха му.

“Преглътни пораженията без оплакване, изправи се, уверено продължи напред и никога не се съмнявай в себе си - това е мотото на родения в Оснабрюк на 14 юни 1958 година политик. Той отказва да бъде въвличан в разгорещени дебати - било с други политици или с медиите, което според наблюдатели много прилича на подхода на самата Меркел. “Аз съм кандидат за канцлер, а не водещ на цирково представление”, казва той.

Новият канцлер е пословичен работохолик и със съпругата му Брита Ернст почти не се занимават с друго освен с политика. Ернст е министър на образованието на провинция Бранденбург от 2017 г. Двойката няма деца. Шолц спортува много, за да поддържа добрата си форма, и не близва алкохол.

В първата негова издадена биография, озаглавена “Олаф Шолц - пътят към властта”, написана от Ларс Хайдер, той е описан като човек, който почти не понася да се изтъква или да говори общи приказки, а знае, че иска да бъде канцлер, и не се отклонява от тази цел въпреки съмненията на останалите. “Всеки, който иска лидерство от мен, ще го получи”, казва той.

Шолц е човек, който не показва емоциите си. Дори в моменти на голяма радост напомня за британски иконом, пише за него “Дойче веле”. Хората, които са работили дълги години с него, казват, че никога не са го чували да повишава тон. Когато се ядоса, започва да пристъпва от крак на крак, а ушите му почервеняват.

А хладнокръвие със сигурност тепърва ще му е нужно. Пандемията далеч не е отминала, напротив. Високата инфлация се отразява тежко на икономиката. Новата управляваща коалиция трябва да вземе още дългове, за да спаси бизнеса. Това ще изправи Шолц пред огромни предизвикателства. Към тях се числи и менажирането на коалиция от три различни партии.