ДПС се пробва да учи Минчев в първия му ден, Василев и Петков го бранят (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10483165 www.24chasa.bg
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски влизат заедно в пленарната зала. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Пеевски, който очаква медиите да пишат и за забогатяването на бизнесмена Прокопиев, посъветва журналистите: Уважавайте се!

Може ли да се внесе кафе в пленарната зала, кога е редно да бъде прекъснат един народен представител на трибуната и други подобни въпроси трябваше да изяснява “в крачка” най-младият шеф на Народното събрание в историята ни Никола Минчев.

Избраникът от “Продължаваме промяната” председателства за първи път редовно заседание на 47-ото НС. И получи куп напътствия и забележки от групата на ДПС, в която пък са най-опитните народни представители - Хасан Адемов и Рамадан Аталай. Двамата започват 10-и поред депутатски мандат.

Младият шеф, който демонстрира добър рефлекс, прие възпитано уроците как да ръководи заседанията.

Депутатите имаха само две точки в програмата - изслушването на министъра на културата Велислав Минеков заради в. “Труд” и избор на временната комисия за парламентарния правилник.

Размяната на реплики между ДПС и 

“Продължаваме промяната” почна още на първата точка

Тогава зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев смъмри добронамерено, както сам се изрази, Минчев да не прекъсва депутатите, ако им остава малко, за да завършат мисълта си, дори времето им за изказване да е свършило. Причината - Минчев спря микрофона на Любен Дилов от ГЕРБ и не го остави да си довърши изречението.

След това Цонев продължи с уроците за младия председател. Обясни му, че отговорът на министър Минеков не е бил по същество, затова е трябвало да му направи забележка. Накрая попита шефа на НС заседанието редовно или извънредно е, след като Минеков говори за извънредно. Редовно, отвърна му Минчев. Трябваше да кажете това на министъра, посъветва го Цонев.

Когато времето изтече, да се спира микрофонът, призова съпредседателят на “Продължаваме промяната” Асен Василев.

Малко преди заседанието да приключи, обстановката пак се изостри. На трибуната излезе шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, която поиска от Минчев да включи в дневния ред изслушване на икономическата министърка Даниела Везиева за Българската банка за развитие. Минчев не уважи искането ѝ и демонстрира, че се е подготвил по разпоредбите на НС - отвърна, че това трябва да се обсъди на председателски съвет. Атанасова пробва да настоява, но той ѝ спря микрофона.

“Добронамерено искам да припомня, че в едно от предишните народни събрания председателят на парламента

отне думата на ръководителя на най-голямата

опозиционна група - Корнелия Нинова.

Казваше се Димитър Главчев и подаде оставка, защото щеше да бъде отстранен. Не го правете това. Не отнемайте думата на председателя на най-голямата опозиционна група. Това най-малкото се счита за недобър вкус”, скочи Цонев в защита на Атанасова.

“Спазвайте правилника и не включвайте нови точки”, насърчи го обачe съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Забележка от ДПС Минчев получи и докато течаха предложенията за членове на комисията по правилника, този път от зам.-шефа на партията Халил Летифов. Докато предлагаше двама от движението за членове, той се възмути на депутати в залата, които си прехвърляха кафета и бутилки с вода.

С водите и кафетата моля да ги изпращате извън залата. Не е допустимо, скара се на Минчев Летифов.

Председателя не направи забележка на провинилите се. В миналото събрание, когато начело бе Ива Митева от “Има такъв народ”, депутатите получиха забрана да влизат с кафе в залата. Санкция тогава отнесе и съпартиецът ѝ Филип Станев, който пък дойде на работа със скъсани дънки.

ДПС продължи с образователните съвети и в кулоарите, където Делян Пеевски посъветва на журналистите да се уважават.

“Искам да видя кога вие ще пишете за Прокопиев и неговото забогатяване. Филтърът в медиите работи, но и вие трябва да се уважавате”, отговори той на репортерски въпрос по декларацията му пред КПКОНПИ за имотите му.