Шолц плаши с последици за "Северен поток-2" при руска инвазия в Украйна

https://www.24chasa.bg/novini/article/10483204 www.24chasa.bg
Новият германски канцлер Олаф Шолц. Снимка Ройтерс

Новият германски канцлер Олаф Шолц заплаши днес с възможни последици за газопровода "Северен поток-2", свързващ Русия с Германия, в случай на руско нахлуване в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Нашата позиция е пределно ясна, искаме неприкосновеността на границите да се спазва от всички, всеки разбира, че би имало последствия, ако се постъпва другояче", заяви канцлерът в първото си интервю след встъпването си в длъжност пред телевизионния канал на медията "Велт".

Шолц беше попитан дали е готов да използва този газопровод, който все още чака окончателно разрешение от германските власти за въвеждането му в експлоатация, като средство за натиск върху Москва в случай на нахлуване в Украйна на руски войски.

"В близко бъдеще трябва да гарантираме, че ситуацията ще остане такава, каквато е, с други думи, че (границите) остават ненарушени", добави ръководителят на социалдемократическото правителство.

Франция последва днес примера на САЩ, като предупреди Русия за "стратегическите и сериозни последици", които би имала евентуална руска атака срещу Украйна.

Западните страни и Киев обвиняват Русия, че е струпала десетки хиляди войници и танкове по границата си с Украйна в подготовка за инвазия - нещо, което Москва отрича.