От понеделник всички ученици се връщат в клас

https://www.24chasa.bg/novini/article/10483499 www.24chasa.bg
Академик Николай Денков

От понеделник - при наличие на тестове, всички ученици се връщат в клас и няма да има механизъм на ротация, осигурени са достатъчно тестове, заяви министърът на образованието Николай Денков пред Би Ти Ви. По думите му децата трябва да бъдат в клас, защото в момента заболяевамостта намалява.

Според министъра няма никаква вероятност вариантът Омикрон да промени ситуацията в страната, поне до Коледната ваканция.

Денков допълни, че се борави само с щадящи тестове, които се намират на склад заради забавяне с доставките: "Със сигурност имаме тестове за следващата седмица до края, а също така имаме уверение, че ще дойдат допълнително, които да стигнат до средата на януари, даже и малко по-нататък".

Министърът допълни, че образователното и здравното министерства трябва заедно да обсъдят мерките, които се прилагат и дългосрочно да планират какви ще бъдат вариантите.

Денков каза още, че "ако ще бъдат тестове, тогава да се направят поръчки още отсега - преди Нова година, за да има, когато са необходими. Според него вземането на решения от днес за утре трябва да категорично да престане. Той обясни, че 66% от учениците от 5. до 12. клас в момента учат присъствено, както и че положителните проби на учениците са малко.

По думите на ресорния министър решението за затваряне и правилата се взимат от здравния министър, решението при какви условия може да се отвори отново се взима от здравния министър. А оттам нататък организацията се поема от Министерството на образованието и науката.

Относно новия кабинет Денков заяви, че все още не е поканен.