Проф. Петко Салчев: НЗОК няма да завърши годината с дефицит в бюджета си

https://www.24chasa.bg/novini/article/10484302 www.24chasa.bg
Проф. Петко Салчев

Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ няма да завърши годината с дефицит в бюджета си, каза за БТА шефът й проф. Петко Салчев. По думите му няма да има и неразплатени суми към договорните партньори. "Очакваните постъпления в бюджета на НЗОК от договорените отстъпки за лекарства са 380 млн. лв., като имаме към момента още за събиране около 60 млн. лв.", допълни той. По думите му тези суми ще постъпят в бюджета на касата след януари.

На въпрос дали ще има нови цени на някои клинични пътеки през следващата година проф. Салчев отговори, че това ще е ясно след като се приеме бюджетът на касата. "Ние сме предвидили за следващата година вдигане на част от средствата, но това зависи от приемането на бюджета на НЗОК от парламента, както и от предстоящите след това преговори със съсловните организации. В момента разработваме анекса за 1/12 от средствата, защото на 1 януари 2022 г. вече трябва да имаме някаква договорка как ще се плащат тези пари за януари", каза той.

"Идеята НЗОК да плаща по 10 лв. за изпълнение на ковид рецепта на аптеките се отложи, тъй като тези пари не са предвидени в бюджета на НЗОК. Затова предложихме от 1 януари или когато се приеме новият бюджет, тогава да бъдат включени. От 1 декември 2021 г., но след като пристигнат отчетите, ще плащаме на аптеките по 4 лв. за обработка на рецепта за напълно платените от касата лекарства", добави още проф. Салчев.

Следващата седмица ще бъде отменено служебното удължаване на срока на действие на протоколите за лекарства, увери проф. Салчев в отговор на въпрос за твърдението на Българския лекарски съюз, че това действие е опасно за пациентите. По думите му удължаването на срока на протоколите е, докато има забрана за планова дейност в болниците. Плановата дейност беше разрешена преди дни със заповед на министъра на здравеопазването.  Проблемът е, че при спрени планови дейности в болниците, пациентите не могат да отидат при специалиста, за да им изпишат протоколите, обясни проф. Салчев.

Преди време имаше нарушения в определени лечебни заведения, в които се отчитаха повече лекари и друг персонал, работили на "първа линия", допълни проф. Салчев. По думите му методиката на заплащане за работа на "първа линия" е напълно "изчистена", знае се как се изчисляват тези суми, които сега са по 1200 лв. заради по-високата заболеваемост. Ако спадне заболеваемостта, ще се намали и сумата, припомни той. Според него злоупотреби в клиничните пътеки за лечение на коронавирусната инфекция няма. Няма сигнали и за предсрочно изписване на пациенти с COVID-19, лекувани по определените клинични пътеки.

Има подготовка за въвеждане на диагностично-свързаните групи, каза още проф. Салчев. По думите му те са алгоритъм за това какво е състоянието на пациента и дали той се лекува цялостно, а не по клинична пътека.

Един от митовете е, че заради въвеждането на диагностично-свързаните групи ще се наложи бюджетът на НЗОК да е по-голям и бюджетите на болниците да са много по-завишени. Няма такова нещо, увери проф. Салчев. По думите му диагностично-свързаните групи биха могли да се въведат най-рано през 2023 г., тъй като трябва да се разработят механизмите за отчитане, за калкулиране и др.