Стойчо Кацаров: Все още няма Омикрон у нас, но няма да ни прескочи

https://www.24chasa.bg/novini/article/10484366 www.24chasa.bg
Стойчо Кацаров

Ваксинацията е ниска, защото половината партии протестираха

Правителството прави коледен подарък за децата, като им дава своята болница

Вариантът Омикрон на коронавируса все още го няма у нас, но най-вероятно няма да ни избегне, нито един от досегашните варианти не ни прескочи. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров в предаването "Тази сутрин" по Би Ти Ви.

Засега не се налагат допълнителни мерки, взели сме всички необходими. Нашите граници бяха затворени за страните от южната част на Африка, много преди другите държави да го направят, сега също са затворени и  само  български граждани могат да влязат със задължителна карантина, обясни министърът. 

Кацаров беше категоричен, че вълната е пречупена, от 10 дни не сме в червената зона и сме на път да минем в жълтата. "Общата смъртност в България поначало е много висока, бяхме на първо място в света и преди пандемията. Сега има няколко причини, едната е сегашният делта вариант, но основната според мен е, че много хора не се ваксинираха. Третата е лошото състояние на здравната система. Ако сравним леталитета при предишните две вълни, той е по-висок от сегашната, защото сега имаме добра организация, не е имало проблем с настаняването, имаше единични случаи", обясни министърът.

Според него ниското ниво на ваксинация се дължи на средата, в която е работело служебното правителство – половината партии, които и сега са в парламента, бяха против ваксинацията и правиха протести срещу това. Причина била и лошият старт на кампанията при правителството на ГЕРБ.

Въпреки това хората сега осъзнавали смисъла на ваксинацията и зеления сертификат. В момента има по 130-140 хил. ваксинирани седмично, а преди зеления сертификат били 30-40 хил. Общото ниво на ваксинация обаче остава 27% от населението.

Кацаров подкрепи идеята в парламента да се приеме задължителен зелен сертификат, те трябва с личния си пример да покажат че това е важно. Но половината депутати са противници.

Служебният министър коментира и думите на държавният здравен инспектор Ангел Кунчев, че Кацаров не разчитал на него, а на свои хора. Министърът обясни ситуацията с това, че Кунчев отсъствал последните 2 месеца, но докато е бил на работа мерките са правени на база неговите доклади. Проф. Мира Кожухарова се справила отлично с оценката на епидемичната ситуация и моментът да й се даде награда бил много подходящ - вълната била овладяна и бил избегнат пълен локдаун. 

Относно напрежението с осигуряването на тестове за учениците Кацаров беше категоричен, че не е заложил капан на образователния министър Денков. "Поначало всяко ведомство осигурява за себе си тестове, в случая МОН трябва да осигури за училищата. Но това е много труден процес и МОН се справи по великолепен начин с въвеждането на тестовете, ние се ангажирахме да им помогнем, като вместо тях закупим тестовете, но имаше забавяне в доставката. Има тестове в момента за до средата на януари", успокои Кацаров.

Той отрече да е уволнявал заместника си Димитър Петров, тъй като назначения и уволнения се правят от премиера. "Доколкото знам е сгазил лука, но не знам защо. Не е заради цената на тестовете, правителството ни отпусна сума за 1,5 млн. теста, а с тези средства ние закупихме 4,7 млн. – три пъти повече. Постигнахме изключително ниски цени. В обявата за тестове е заложено да са одобрени от ЕК и да имат чувствителност 97%", каза Кацаров. И беше категоричен, че не са променяни условия по поръчките в последния момент – при първата поръчка нямаше предвидена неустойка, бързахме много, и имаше фирми, които закъсняха с доставките, затова във втората поръчка включихме неустойка и някои фирми се разколебаха, обясни той.

Протестите на лекари от болница "Лозенец"  заради сливането им с детска болница пък били, защото няколко души са се закачили за веригата и имали апетити. "Решението е категорично, Правителствена болница е една аномалия, така правителството се отказва от привилегията си и я дава на децата, това е най-хубавото нещо, това е Коледа. Решението е издържано от всички гледни точки, в двора има място да се изгради новия корпус", каза министърът.

В Плана за възстановяване сме предвидили да се постави протонен ускорител за лъчелечение на онкологично болни деца. Той ще е единственият в цяла Източна Европа и ще се превърне в най-модерният медицински и учебен център в страната, обясни Кацаров.

Няма назначаване на нови лица, едната болница се влива в другата. Не съм водел дела срещу болница "Лозенец", каза още министърът. И отправи призив към новото правителство да продължат тази промяна, защото това е почтеното решение.

Кацаров разбира защо никой не иска да поеме Министерството на здравеопазването – ситуацията е много трудна, всички го разбират прекрасно. "Пожелавам успех на следващия, той ще седне на много горещ стол. Аз няма да остана в политиката, тръгвам си удовлетворен, нямам груба грешка, в ситуацията в която се намирах с това политическо противопоставяне, с протестите на гърба на болните да се извлекат политически дивиденти, това беше най-доброто", направи равносметка служебният министър.