Иван Гешев: Има репресии срещу роднини на магистрати (Обновена + видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10484399 www.24chasa.bg

Ние сме притеснени че между институциите се води война, но не по вина на прокуратурата, която прераства в лична вендета, дори репресии срещу роднини на магистрати. Това заяви главният прокурор Иван Гешев, който участва в конференция посветена на специализираното правосъдие.

Той обаче отказа да уточни кои роднини на магистрати са заплашвани.

Различни служби ходят по павильоните и събират такса от хората, а това пък той го е знел от свои познати, които били обикновени хора. "Възвръщат се неща, които сме забравили", подчерта още Гешев.

Иван Гешев СНИМКИ: Йордан Симеонов
Иван Гешев СНИМКИ: Йордан Симеонов

Той отново каза, че няма да подаде оставка. "Задавам си въпроса защо да си подам оставката. Защото може би по уведомление на прокуратурата бяха замразени три млрд и половина лева, което е повече от милиард и половина евро."

Правосъдният министър Иван Демерджиев (вляво) уважи форума на прокуратурата.
Правосъдният министър Иван Демерджиев (вляво) уважи форума на прокуратурата.

Може би защото беше внесен обвинителен акт за шпионска група, която някои нарекоха квартална, но единият е ръководител на класифицирана информация в НС, а другите двама са действащи разузнавачи.

Може би защото бяха внесени в обвинение срещу хора, които българските граждани смятаха за недосегаеми.

Както на конференцията, така и извън нея той съобщи, че ще отправи питане до Конституционния съд да каже какви са правомощията на българския главен прокурор. Не се притесняваме отказите да бъдат контролирани от българския съд, но ттова ще засяга конституционна промяна.

ВКС има становище, че това е противоконситуционно и ще блокира работата на съдилищата. Това, че българските политици искат оставката ни означава, че българската прокуратура работи добре, допълни той.