Андрей Райчев: Петков е по-подходящ за премиер, но Василев е по-дълбок

https://www.24chasa.bg/novini/article/10484440 www.24chasa.bg
Андрей Райчев

Няма противоречие, което да пречи на коалиционното споразумение, пъзелът се нареди сравнително бързо. Първата причина е натискът на хората, това е главната заплаха, и второто, което е по-важно – те правят нещо, което започна още при Мая Манолова като кандидат-кмет – опитват се да съчетаят ляво и дясно, което става много трудно. Но поради наличието на "Продължаваме промяната" този път се получава. Те не се срамуват от себе си и това даде възможност за правителство между Христо Иванов и Корнелия Нинова. Те не искат да подписват помежду си, символично им е неприятно.

Това анализира социологът Андрей Райчев в ефира на "Тази сутрин" по Би Ти Ви.

"Обикновено когато стават революции, този, който протестира, или бива съборен, или взима властта. А сега не е така – това е късен етап на прехода, един се бунтува, друг взима властта, така беше и с партията на Слави Трифонов. Тези формации не се родиха от протестите. Но те не са травмирани от предишни отношения, много по-пластични са и могат да разговарят с всички. Те нямат предишни грехове, могат да сочат само сегашни постижения - това е хем лесно за тях, хем е рисковано, защото много лесно могат да паднат", смята още Райчев.

Той коментира и интервюто на Кирил Петков пред немското издание "Шпигел", в което той казва, че заедно с Асен Василев ще управляват по метода на взаимно съгласие. "Това е житейски принцип, те са тандем, така се случва, при тях няма доминация, Петков е по-подходящ за премиер по харизматични причини, но пък е по-повърхностен, а Василев е по-дълбок".

Според Райчев бюджетът едва ли ще е голямо изпитание за коалицията. Ако направят съкращение в администрацията, ще е много добре, защото държавата е абсолютно претоварена.

"Ние сме виждали само едно такова широка коалиция – при втория кабинет на Бойко Борисов. То пак стана след много дълги преговори, но в хода на коалицията тя започна да се разпада и да отива към центъра. Така че най-вероятно и тук така ще стане и тогава ще влезем в друга история", допълни социологът.

Но според него този самолет е добре сглобен и може да излети и известно време може да лети - от половин до една година, стига да не стане някой голям скандал. Но излети ли този самолет, влизаме в другия, нормалният етап и излизаме от революцията.

Райчев добави още, че и двата лидера на лявото и дясното са в оставка, което значи, че в партиите им текат вътрешни процеси, за да оцелеят, така че има много допълнителни неприятности.

"Другото, което ме прави оптимист, е, че те не са си поставили някаква много голяма цел, а просто да нормализират страната. Но тя е много важна и имат шанс да я изпълнят, но имидж от техния вид може да се срути за дни", заключи Райчев.