Коалиционното споразумение се отлага, може би чак за понеделник

https://www.24chasa.bg/novini/article/10484631 www.24chasa.bg
Кирил Петков Кадър: Би Ти Ви

От БСП възразяват заради пропуснати в законодателната програма искани от тях социални мерки

Това наложи спешна лидерска среща в парламента

Споразумението между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ е „на финалната права“, но няма да бъде подписано днес. Това стана ясно от думите на съпредседателя на ПП Кирил Петков, който отиде на спешна координационна среща с останалите лидери, след като социалистите поискаха промяна в текстовете на законодателната програма.

Кога документът ще бъде подписан? „Днес да го довършим – утре БСП да мине с техните съвети в одобрението на коалиционното споразумение. Нека днес да завършим разговорите – или в рамките на утрешния ден, или в събота и неделя, или до понеделник това да се направи“, отговори Кирил Петков, цитиран от Би Ти Ви.

Той допълни, че се надява в началото на следващата седмица „да имаме вече работещо правителство“, като не изключва още при получаването на мандата да е готов съставът на кабинета. Петков се въздържа от това да коментира имена на министри, но подчерта, че съставът на МС е „до голяма степен готов“.

„Искам да дам пълната свобода на всеки един от нашите партньори да определят отбора, който считат за най-добър за тези позиции“, каза лидерът на ПП в отговор на въпроса дали Корнелия Нинова ще е министър или вицепремиер.

Относно "суперминистерството", което се готви за Асен Василев, Кирил Петков обясни, че към Министерството на финансите ще мине и контрола върху харченето на еврофондовете, защото според ПП е логично двата вида публичен ресурс да бъдат заедно.

Има партия, която е възразила по текстове от коалиционното споразумение. Затова днес, 9 декември, в парламента ще има нещо като председателски съвет. Това заяви зам.-председателят на Народното събрание Ива Митева. Тя категорично посочи, че въпросната партия не е ИТН.

Митева не уточни по кои текстове има несъгласие, но изрази оптимизъм, че всичко ще бъде изгладено. Тя каза, че от ИТН имали въпроси по начина на назначаване на ръководни длъжности в администрацията, под министрите.

Малко по-късно беше потвърдено, че партията е БСП. Лидерът ѝ в оставка Корнелия Нинова уточни, че става въпрос за предложение за законодателни промени в социалната сфера.

„Предложихме допълнение за законодателство, което касае най-вече социалната сфера и които бяха пропуснати. Например плащанията за първо, второ и трето дете, увеличението на майчинството, лекарствата за деца. Не бяха разписани в конкретика кой закон трябва да се промени и в какъв срок“, заяви Нинова.