Бизнесът ще обучава учители и ученици от 147 училища по национална програма

https://www.24chasa.bg/novini/article/10484723 www.24chasa.bg
Снимка: МОН

Ученици и учители ще се запознаят с новостите в технологичния сектор, като участват в семинари и практически обучения, организирани от бизнеса. В инициативата са включени 147 държавни и общински училища, които ще получат близо 300 000 лева по Националната програма "Бизнесът преподава". Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката
/МОН/, предаде БТА.
Представители на предприятия ще участват в учебния процес в 122 училища. Специалистите ще запознаят децата с практическата приложимост на технологиите по изучаваните от тях предмети. Целта е учениците да бъдат мотивирани да изучават професии и профили в областта на предприемачеството и STEM компетентностите. За този модул са предвидени 232 294 лева.
През тази година 155 преподаватели от 25 училища ще повишават знанията и уменията си в реална работна среда. Учителите ще се запознаят с развитието на технологиите и със съвременните изисквания на пазара на труда. За тези дейности са разпределени общо 67 671 лева.
Средствата по програмата се предоставят за командировъчни на гост преподавателите, за осигуряването на материали и консумативи за обученията, и за купуването или наемането на техническо оборудване за целите на обучението. Увеличават се фирмите, които са отказали държавно финансиране и ще участват в обученията безвъзмездно.
Разширяването на програмата "Бизнесът преподава" дава възможност за включването и на училища, които обучават ученици в начален и в прогимназиален етап. Най-голям интерес има към фирмите от ИТ сектора и темите: "Роботика", "3D принтиране" и "Виртуална реалност". Повече професионални и профилирани гимназии работят съвместно с компании в сферата на туризма, счетоводството, предприемачеството, маркетинга, строителството и други сектори.
Списък на училищата, одобрени за финансиране по Националната програма "Бизнесът преподава", е публикуван в сайта на МОН.