Съдят австриец, заловен със 100 патрона на ГКПП Златарево

https://www.24chasa.bg/novini/article/10484975 www.24chasa.bg

Чуждестранен гражданин е предаден на съд за незаконно превозване на боеприпаси през Митнически пункт Златарево.

Окръжна прокуратура – Благоевград, внесе в съда обвинителен акт срещу австрийския гражданин М.Ч. На 29.10.2020 г. той пресякъл държавната граница на България на път за Турция. На Митнически пункт Златарево управляваният от него автомобил бил спрян за проверка. Пътуващите в колата заявили пред инспекторите, че нямат нищо за деклариране.

В джоба на едно от якетата в колата били намерени празен пълнител за оръжие и две кутии с патрони за огнестрелно оръжие.

М.Ч. заявил на митническите служители, че вещите са негови и притежава разрешително за държане на боеприпаси, издадено в Австрия, което предоставил.

В хода на разследването на случая обвиняемият М.Ч. е дал противоречиви обяснения относно целта на пътуването, посещенията на спортен клуб за стрелба, в който членува и причината за пренасяне на боеприпасите.

Според заключението на извършената по делото балистична експертиза, намерените у обвиняемия 100 броя патрони представляват бойни, 25 калибър (6,35 мм), и са технически изправни и годни за използване по предназначение. Пълнителят е за пистолет, модел „Luger“ 9 мм, за 8 броя патрони.

Твърдението на обвиняемия, че патроните са предназначени за стрелба с пистолета, за който притежава разрешително на територията на Австрия, противоречи на заключението на експерта по балистичната експертиза. От него е видно, че те не могат да бъдат използвани за стрелба с неговото оръжие, тъй като са с различен калибър и са несъвместими.

В деня на преминаване на българската граница обвиняемият М.Ч. не притежавал европейски паспорт за огнестрелно оръжие, следователно нямал разрешение за транспортиране на огнестрелно оръжие и боеприпаси на територията на Европейски съюз, извън границите на Австрия.

Предстои делото срещу обвиняемия да продължи в съда. Установено е, че през 2017 г. М.Ч. е бил осъден в Австрия за умишлено нанасяне на телесна повреда.