След одобрение от БСП утре: публикуват коалиционното споразумение (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10485345 www.24chasa.bg

Лидерите на партиите от бъдещата коалиция с извънредна среща, изчистили текстове по законодателната част

След одобрение от БСП коалиционното споразумение ще е достъпно от всички. Това заявиха лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев след извънредна среща с лидерите на строящото се коалиционно правителство с БСП, ИТН и ДБ. ОТ "Демократична България" вече подкрепиха споразумението, от "Има такъв народ" също са казали да, остава само решението на БСП.

То ще бъде взето утре от Националния съвет на партията, който ще се събере в 13 ч на присъствено заседание, обясни лидерката Корнелия Нинова.

Кирил Петков, Корнелия Нинова и Асен Василев СНИМКИ: Румяна Тонева
Кирил Петков, Корнелия Нинова и Асен Василев СНИМКИ: Румяна Тонева

Днешната среща между лидерите на партиите бе за изчистване на текстове по споразумението, обясниха още Василев, Петков и Нинова.

Финалните текстове са готови и се очаква напълно актуализираното коалиционно споразумение да е готово до края на деня, каза Асен Василев. От левицата имали забележки по законодателната част в социалната политика на бъдещия кабинет, но вече всичко е решено и дори е в бюджетирането за 2022 г.

След одобрение от БСП утре: публикуват коалиционното споразумение (Видео)

Председателите на двете парламентарни сили обаче отказаха да посочат конкретно кои текстове са били редактирани днес.

"Въведохме като комуникационна култура комуникацията ни да е непрекъсната. Не правим специални текстове за едно или за друго. Просто днес се събрахме, за да изчистим последните детайли по законодателната програма. Комуникацията тече непрекъснато за формирането на едно работещо правителство", обясни Кирил Петков.

Той посочи, че партиите вървят към предлагане на стабилно правителство, което да издържи 4-годишен мандат. "Днешният разговор потвърди конструктивния тон, както водихме дискусията в последните няколко дни, това ще е скоро факт", добави той.

Ставаше дума за рутинна координационна среща. По рамковото споразумение няма никаква драма. Имаше да се изчистват формулировки по текстове, абсолютно работен вариант, каза пък лидерът на “Да, България” Христо Иванов.

И трите партии са за решение по принцип да подкрепят предложеното споразумение и състава и структурата на Министерския съвет. Няма драми за него, но докато не го видим в зала, нищо не е окончателно, продължи той.

Няма как да е лесно подписването. Това са четири формации - едни са в оставки, други са неучредени. Днес всичко е в нормален работен порядък, увери той.

БСП са предложили политики, основно в социалната сфера, които ние ще анализираме и ще коментираме, допълни той.

Всяка една страна трябваше внимателно да преразгледа споразумението. Всеки си слага подписа, всеки иска да е спокоен, нещата да вървят нормално и да има желания от всички диалог. Затова беше тази среща. Тя наистина мина много конструктивно. Успяхме да постигнем съгласие за всичко, каза депутатът от “Има такъв народ” Ива Митева.

На въпрос дали ще подпишат споразумението, тя заяви: Вече да.
Не знам как ще бъде подписването. Предполагам, че г-н Трифонов ще го подпише, но дали ще е двустранно или общо, не мога да отговоря. Персоналните имена не са обсъждани с мен и не знам кои са, допълни Митева.