Министър Балтова: България е на едно от добрите места по възстановяване на туризма сред дестинациите в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/10485694 www.24chasa.bg
Стела Балтова Снимка : Министерски съвет

Служебният министър на туризма Стела Балтова изрази очакване за по-високи резултати в българския туризъм през тази година спрямо предходната, но добави, че те ще са далеч по-ниски от тези през 2019 г. - годината преди пандемията, предава БТА.

В България туризмът и свързаните с него отрасли са формирали през 2019 г. около 10,7 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната или около 13,1 млрд. лева в БВП. През 2020 г. този дял е бил 4,8 процента, а днес - в края на 2021 г., се очаква резултатите да са по-високи спрямо предходната година, но все още далеч по-ниски спрямо 2019 година. Все пак сме на едно от добрите места по възстановяване сред дестинациите в ЕС, каза министърът по време на двадесетата годишна среща на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТА/.

Министърът напомни за най-новите данни на Световната организация по туризъм за очаквано постепенно възстановяване на туристопотока към водещите дестинации за туризъм и са очакването през 2024 г. входящият туризъм в европейските държави да достигне нивата от 2019 г.

Иновации, споделеност, свързаност, устойчивост, солидарност са основните насоки, които ще трябва да намерят приложение и в туризма, защото те ще са в основата на възстановяването на сектора, каза министърът. Според нея възстановяването трябва да бъде базирано на засилване на потребителското доверие в туристическия бизнес, за което важен фактор е информационното осигуряване. Друг елемент е свързан с привличането на инвестиции в здравния туризъм. По-интензивното партньорство с местните общности, активното провеждане на процеса на дигитална трансформация, окуражаване на публично частното партньорство, постигане на диверсификация на туризма в съчетание с тематичния туризъм, също бяха откроените от министъра условия за успешното възстановяване на сектора.