Роуминг без допълнителни такси в ЕС поне до 2032 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/10485781 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Европейците ще могат да говорят по мобилните си телефони в други страни от ЕС без допълнителни такси поне до 2032 г. Това става ясно след постигнатото снощи предварително споразумение между евродепутатите и Словенското председателство на Съвета на ЕС, се посочва в прессъобщение на Европейския парламент.

Споразумението за премахването на таксите за роуминг в ЕС беше постигнато през 2017 г. със срок от 5 години. То трябваше да изтече през 2022 г., но постигнатото разбирателство в ЕП удължава този срок с 10 години.

Така жителите на ЕС ще могат да говорят, изпращат съобщения и да сърфират в интернет навсякъде в Съюза без допълнителни такси. Освен това местните оператори ще бъдат задължени да предоставят на потребителите идентично качество на услугата, с това което те са ползвали в родината си. С други думи забранено е превключването, например, на 3G, ако операторът може да осигури 4G връзка.

Споразумението освен това гарантира, че набирането на спешни номера във всяка страна членка ще бъде без допълнителни такси.

По време на преговорите евродепутатите са поставили въпроса и за намаляването на цените на телефонните разговори от една до друга страна членка на ЕС. Сега такива разговори са таксуват по 19 евроцента на минута. Евродепутатите са призовали Комисията да разгледа този въпрос и да реши дали е възможно допълнително намаляване на тази такса.

Премахването на таксите за роуминг е довело до повишено използване на мобилни данни, посочват от ЕК.

Споразумението за роуминг таксите важи и за Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, но не и за Великобритания, която окончателно спря да прилага европейските правила на 1 януари.