ДПС и Рашков в нов спор - влизала ли е полиция в изборни секции на 14 ноември

https://www.24chasa.bg/novini/article/10486669 www.24chasa.bg
БОЙКО РАШКОВ

Нов спор се зароди между ДПС и служебния вътрешен министър Бойко Рашков в парламента днес за това имало ли е натиск върху гражданите от страна на МВР на изборите на 14 ноември.

Международните стандарти забраняват всякакви органи на полицията да влизат в секцията. В изборния ден на 14 ноември към 11 ч. в една секция в Хасково и една в Истанбул е нахлула полиция и е разпитвала членовете на СИК в присъствието на граждани. На какво основание са направени тези влизания, попита Станислав Анастасов от ДПС.

Не мога да ви кажа в секция Х кой и къде е седял и какво е правил. При мен не е изпращан сигнал за извършени нарушения от органите на реда. Ако имате такъв сигнал, представете ни го да го разгледаме. Така да внушавате, че са вършени нарушения с изборния процес с твърдения, които не са проверени, не мога да кажа. Бих извършил проверка и тогава да ви дам изчерпателен отговор. Органите на МВР изпълниха с чест задълженията си по закон. За първи път от десетилетия насам успяхме да разкрием престъпления против изборните права, една част от които свързани с ДПС, отвърна Рашков.

Не чухме отговор дали сте разпореждали проверки. Иначе благодаря за признанието, че сте разпореждали акции срещу ДПС, репликира го Анастасов. Той настоя, че това са комунистически прийоми.