Учени се опитват да създадат "супер-корали", които да устоят на климатичните промени

https://www.24chasa.bg/novini/article/10486714 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Учени се опитват да ускорят еволюцията на коралите и да създадат "супер-корали", които по-добре да понасят ефекта на глобалното затопляне, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Пред последните пет години изследователи извършват експерименти, за да докажат теорията си. В момента те се готвят да настанят лабораторно отгледани корали в океана, за да проследят дали те ще могат да оцелеят в природата.

"Асистираната еволюция започна от щурата идея, че всъщност можем да помогнем, за да настъпи промяна и да стане възможно оцеляването на вида заради тази промяна", казва Кира Хюз, изследовател от университета на Хавай и мениджър на проекта.

Учените са подложили на изпитание три метода за повишаване на устойчивостта на коралите - селектирано размножаване, при което се предават желани качества от предишното поколение, аклиматизация чрез излагане на горещини, която позволява на коралите да приемат по-високи температури и модифициране на водорасли, които осигуряват важни хранителни вещества за коралите.

Хюз каза, че е трите метода са потвърдили ефикасността си в лабораторни условия.

И макар някое учени да се тревожат, че така се бъркат в работата на природата, Хюз смята, че бързото затопляне на планетата не дава други възможности. "Трябва да се намесим, за да помогнем на кораловите рифове да оцелеят в бъдеще", каза тя.