Франция отказа да подкрепи бойкота на олимпийските игри в Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/10486850 www.24chasa.bg

Франция отказа да подкрепи дипломатически бойкот на зимните олимпийските игри в Пекин. Това съобщи министърът на образованието на страната Жан-Мишел Бланкер. Според него спортът и политиката не трябва да се смесват, съобщи БНТ.

"По отношение на Китай, ние осъждаме преследването на малцинства като уйгурите, не подкрепяме нарушенията на човешките права и сме изключително загрижени за китайския тенисист... В това отношение имаме ясна позиция. Но бойкотирането на Олимпиада е съвсем различна история. Спортът не трябва да се бърка с политиката. Следователно Франция няма да се присъедини към него", каза Бланкер пред BFM.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки съобщи, че САЩ са взели решение за дипломатически бойкот на олимпийските игри в Китай. В същото време това няма да засегне спортистите, които ще участват в Игрите през 2022 г.

Австралия, Великобритания и Канада също бойкотират, както и редица правозащитни организации. Европейският парламент призова за пълен бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Олимпийските игри в Пекин ще се проведат от 4 до 20 февруари 2022 г.