Македонската партия Левица иска прекратяване на преговорите с България

https://www.24chasa.bg/novini/article/10486894 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Македонската партия Левица иска прекратяване на преговорите с България, тъй като според нея досегашният опит показва, че всяко следващо решение и договор вследствие на двустранен спор е завършило с директна щета за македонския народ, предаде БТА.
Както предаде агенция МИА, цитирайки Левица, местните избори в Република Северна Македония са показали, че правителството няма легитимност да води с трети държави преговори от ключово значение за македонския народ.
Според Левица има два неприемливи сценария за разрешаване на този въпрос. Първият е подписване на анекс към Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, или на нов договор, който предвижда цялостно приемане на българските условия.
Вторият сценарий предвижда рамковата позиция, приета от българския парламент през 2019 г., да влезе в преговорната рамка на ЕС с Република Северна Македония.
Левица призовава да се спазва резолюцията за червените линии, да се прекратят спешно преговорите и да започне принципен процес на интеграция, който защитава македонските национални интереси.