Новите правила в парламента: без говорене по телефона и "сричане" на законопроекти (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10487304 www.24chasa.bg

Депутатите пак ще изсветляват “парите в плик” за сътрудници

Да не се четат текстовете на точките от законопроектите при гласуването им в пленарната зала, а говоренето на депутатите по телефона да бъде забранено. Такива предложения ще направят депутатите в новия правилник за работа на парламента, стана ясно на първото заседание на комисията днес.

От “Продължаваме промяната” ще поискат да се създаде нова постоянна антикорупционна комисия.

Ще поискаме и дейността на Народното събрание да е така организирана, че усилията да се концентрират върху диалога и да се затворят всякакви способи за губене на времето на народните представители. Трябва да се пресекат всякакви хватки и лични нападки, каза шефката на комисията Лена Бориславова от “Продължаваме промяната”.

Да спрат да се четат всички точки на законопроектите в зала, поиска ексшефката на парламента Ива Митева.

Уроците по четене за първи клас не са за тук, мотивира се Митева. Освен това тя обясни, че това губи много от времето на депутатите.

Да, и ние сме за дебат по същество, каза Бориславова.

Срещу това обаче се обявиха от ДПС.

Ако се премахне четенето при второто гласуване, ще видите, че много текстове, които се отпечатват в Държавен вестник, не сме ги приели и проблемът не е в нас, а е имало много поправки, пропуснати са запетайки. Много искам да го направим, но съм убеден, че не можем. Много искам да избягаме от тази досадна част, но тя е най важната част от законодателния процес, каза зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев.

Не трябва да допускаме технически решения да ни затрудняват. Вече живеем в нов век, технологичен и трябва да мислим всички заедно как да го направим, настоя обаче Бориславова.

Привърженик съм на оптимизацията, но заседанието на парламента не е само за депутатите. Ако сте отвън, това нечетене и съкращаване на текстовете ще ни улеснят нас, но хората ще трябва да ровят по таблетите, ще отбиват в канавките да четат какво се приема. Не затваряйте парламента само за депутатите, възрази и Хамид Хамид от ДПС. Той поиска и ясно да се очертаят правилата за кворума.

Много се злоупотребява с този въпрос кога и как трябва да се отчита кворумът, каза Хамид и призова този проблем да се реши, а ако новите депутати не успеят, ДПС ще помогне, увери той.

От ИТН ще предложат да бъде забранено и говоренето по телефон в пленарната зала. Такова искане е правено и при предишни промени на правилника за работа на парламента, но не е прието и до днес.

По-строг контрол на разходването и прозрачност на договорите, които депутатите сключват със сътрудниците си срещу допълнителните 2/3 от заплатата или т.нар. пари в плик, ще искат пък от “Демократична България“, обясни Атанас Славов. Тези пари се вземат на годишна база от депутатите, като от отчетите им пред КПКОНПИ става ясно, че те варират от 27 хил. за депутат до 31 хил. за председател на група. Името им "пари в плик" идва от това, че те не се получават по банков път, а процесът на вземане става през секретарите на групите, които разпределят парите за всеки депутат по пликове.

Една от темите, която поставяме, е за отговорността, която носят граждани и служителите на институции да бъдат изслушвани в комисия. Имаше случаи, в които длъжностни лица си позволяваха директно да шиканират процедурата и да не дават ясни отговори, каза още Славова.

"Демократична България" ще предложи и зам.-шефовете на парламента да могат да заемат ръководни постове в парламентарните комисии. Според Славов с това, че в момента това не е възможно, се ограничават малките партии в парламента.

Петър Петров от "Възраждане" пък обяви, че в правилника трябва да се съкратят сроковете, в която се гледат законопроектите, както в комисия, така и в пленарната зала.

Сроковете преди години бяха много съкратени, но Венецианската комисия и други органи за борба с корупцията са ни критикували и България е подлагана на санкции. Винаги сме били критикувани заради това галопиращо законодателство. Максималният срок за приемане на един законопроект е два месеца, обясни му обаче Митева. И дори даде акъл, че всеки законопроект в момента може да се предложи за гледане в първата сряда от месеца приоритетно от групите.

В оптимизацията на процедурите за законопроектите в последните години залитнахме в една друга крайност - как всеки трябваше да си даде мнението, но не питахме гражданското общество, а на НПО-ата, които не са съвсем гражданското общество, възмути се от своя страна Цонев.

В началото на всеки парламент са еднакви желанията на всеки нов състав, но зад тях винаги се крие едно намерение - леко да се запуши устата на опозицията. Не ви подозирам в това. Когато трябваше да влизаме в ЕС, имахме година и три месеца време и трябваше да хармонизираме цялото законодателство и при много по-тромави правила приехме 173 промени. Когато мислите, ваше право е, но процедурите за дебат не са лоши, коментира още той.

Депутатите имат срок за предложения за промени до вторник. Комисията за правилника ще се събере отново идната сряда.