Полският премиер призова Олаф Шолц да спре Северен поток 2

https://www.24chasa.bg/novini/article/10487371 www.24chasa.bg
Матеуш Моравецки СНИМКА: РОЙТЕРС

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви днес, че ще призове новия германски канцлер Олаф Шолц да се противопостави на газопровода Северен поток 2, предаде БТА, която се позовава на Ройтерс. Според Варшава той може да бъде използван от Русия срещу интересите на Европа.
"Ще призова канцлера Шолц да не се поддава на натиска от страна на Русия и да не позволи Северен поток 2 да бъде използван като инструмент за изнудване на Украйна, Полша и ЕС като цяло", заяви Моравецки по време на посещение в Рим.
Полският ежедневник "Жечпосполита" съобщи, че в неделя Шолц ще посети Полша. Новият германски външен министър Аналена Бербок ще бъде в Полша в петък.
Предшественикът на Шолц на канцлерския пост, Ангела Меркел, вгорчи отношенията на страната си с много държави от централна и източна Европа, тъй като позволи противоречивият проект, който може значителна да увеличи зависимостта на Европа от Русия, почти да бъде завършен. Варшава се надява, че новото правителство в Берлин може да промени този курс, отбелязва Ройтерс.