Пречупване: Пандемията насочи българите от големите градове към 205 малки общини (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10487991 www.24chasa.bg
Кърджали се очертава фаворит по привличане на нови жители.

Пандемията е успяла да промени една дългосрочна демографска тенденция в България – за първи път се наблюдава отрицателен механичен прираст в големите областни центрове и в същото време цели 205 малки общини отбелязват увеличаване на населението. Това изтъкна старши изследователят на Института за пазарна икономика Петър Ганев при представянето на новото, десето поред издание на изследването “Регионални профили”.

Единствените две области, чието население продължава да се увеличава, са София-град, и Кърджали. Дори ако се тегли чертата за последните 10 години,

Пречупване: Пандемията насочи българите от големите градове към 205 малки общини (Обзор)

Кърджали е

пред столицата

- между 2011 и 2021 г. областта е увеличила населението си с 4,6%, но не по пътя на естествения прираст, какъвто няма в цялата страна от години насам, а от това, че много хора са се завърнали да живеят там, при това не само в Кърджали, а във всички селища от областта. За тези 10 години София-град е увеличила населението си само с 1,9%. Всички останали отчитат намаление.

“Пандемията отчасти съвпадна с Брекзит, т.е. с момента, в който много наши сънародници трябваше да решат окончателно дали остават във Великобритания. Всичко това

накара много

българи да се

завърнат

от чужбина,

но в същото време пандемията и ограничителните мерки накараха много наши сънародници да напуснат големите градове и да отидат да живеят в по-малки. Хората напускат дори София, Пловдив и Варна, а в същото време цели 205 малки общини имат положителен механичен прираст на населението, което е безпрецедентно в най-новата ни история”, каза Ганев.

Все пак според него дългосрочно големите икономически центрове на страната ще продължат да бъдат в най-добрата позиция да привличат млади и активни хора.

Неслучайно 43% от икономиката на България продължават да се правят в София, и то само в столичния град, като тенденцията на нарастването на дела на нейния брутен вътрешен продукт в този на страната не се е променила.

Ако се добави и индустрията на Софийска област, в която влиза и част от минното дело и металургията в Средногорието, регионът всъщност представлява половината от българската икономика.

Пловдив, Бургас и Стара Загора са другите големи икономически центрове в Южна България, макар че икономиката им е несравнимо по-малка от тази на София, а Варна, Русе и Велико Търново – в Северна.

Пандемията е снижила силно и престъпленията срещу личността и собствеността. Макар че това е дългосрочна тенденция, за първи път показателят брой регистрирани престъпления на 1000 души от населението пада под 10. Кърджали и Смолян остават най-сигурните области с около 5 престъпления на 1000 души.

Разкриваемостта

е най-висока в

област Габрово

- над 76% от регистрираните престъпления през годината са разкрити. Северозападните области Монтана, Враца и Видин, както и морските Варна и Бургас се отличават с най-голям брой на регистрираните престъпления. В столицата и във Варна отчитат най-ниска разкриваемост.

Образованието също е сериозно засегнато от пандемията. Въпреки това

общата

картина на

образователните

дисбаланси

се запазва

Най-високи резултати на държавните зрелостни изпити по български език и литература през 2021 г. се отбелязват в столицата София (4,58), Смолян (4,44) и Варна (4,39). В областите София (столица) и Смолян за поредна година се наблюдава и много нисък дял на слабите оценки.

Само потреблението и износът засега възстановяват икономиката от криза

За разлика от предишните кризи, когато възстановяването се дължеше до голяма степен на инвестициите, сега основните двигатели са вътрешното потребление и износът. Това каза старши икономистът на ИПИ Лъчезар Богданов при представянето на новото издание на регионалните профили.

Вътрешното потребление дори ако вземем само нарастването на пенсиите и на добавките към тях, е в състояние да допринесе за икономическото оживление поне за известен период от време. Въпросът е кога ще имаме оживление, движено от инвестиции, каза Богданов.

Той изтъкна, че за разлика от предишни кризи сегашната засяга изключително неравномерно икономиката. “Някои отрасли бяха засегнати толкова тежко, че ще се възстановяват още години. Например въпреки ръста на туризма това лято броят на чуждите туристи все още е наполовина по-нисък от този преди пандемията. Но IT сферата и всичко, свързано с онлайн търговията - строителството на складове, логистиката, куриерските услуги и т.н., не само не загубиха, но дори спечелиха в пандемията”, каза Богданов.