Производители подкрепят мораториума над новите градини с рози

https://www.24chasa.bg/novini/article/10499482 www.24chasa.bg
Розобер в градините на Института по розата и маслено-етеричните култури в Казанлък. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Изкупна цена под 2,50 лв. за килограм ни обрича на загуба, казват собственици на градини
Националният съюз на производителите на етерично-маслени култури подкрепя предложението на Асоциацията на розопроизводителите държавата да наложи забрана над създаването на нови градини с розови насаждения, като този мораториум трябва да продължи, докато се нормализира пазарът на розово масло. Това каза пред "24 часа" председателят на съюза Зара Клисурова.
В момента в страната има свръхпроизводство на розово масло, което не може да бъде продадено на международните пазари. Клисурова припомня, че конкретните количества са търговска тайна, но производители са се оплаквали, че розовото им масло залежава и имат нереализирани количества от предни години. Ставало въпрос за тонове розово масло.
Освен това Турция ни конкурира с по-ниска цена на своето масло. То е с по-ниско качество от българското, но по света предпочитали по-евтината продукция, а българско розово масло купували в малки количества, за да го прибавят към турското като подобрител.
Друг сериозен проблем е, че в България в последните години бяха създадени градини с рози в нетипични за тази култура района като Добрич, Враца или покрай морето, както всъщност се случи и с лавандулата. "Розовият цвят от тези градини е с по-ниско качество в сравнение с качеството на цвета от насажденията в Розовата долина, защото специфичният за долината климат влияе върху тази култура. Затова, подобно на виното, и при розите ще бъде въведено контролируемо наименования за произход и само маслото, добито от Розата долина, ще се ползва с правата на защитен пред Брюксел продукт. Розовото масло от другите краища на страната няма да има тази привилегия", казва още Клисурова.
Районът на Розовата долина обхваща на запад Пирдопско и Пазарджишко, преминава през Сопот и Карлово на изток, за да стигне до Казанлъшкия район.
Освен това производителите на рози изпратиха трудна беритбена кампания тази година. Те се оплакват, че много от цветовете окапали на полето, без да бъдат прибрани. Нямало достатъчно работна ръка. Това идва от ниската изкупна цена - между 1,40 и 1,70 лв., на която розоварните изкупували тази пролет килограм розов цвят от производителите. А те от своя страна трябвало да плащат на берачите по 80-90 стотинки, които искали и повече, и трудно се навивали на тежкия ръчен труд в градините. "На практика работим на загуба, изкупна цена под 2,50 лв. за килограм обрича стопаните на розови насаждения на загуба", обобщава Зара Клисурова.
Тя е убедена, че евентуалният мораториум няма да ощети производителите, които са регистрирани като такива в специалния регистър, както изисква приетият прези година и нещо Закон за розопроизводството. Освен това собствениците на градини трябва да имат и права на земеделски производители. Извън този регистър имало по-дребни собственици на градини, които били в сивата икономика. Ако не си регистриран, не можеш да сключиш договор с розоварна и няма гаранция, че продукцията ти ще бъде изкупена, обяснява Клисурова.
На позицията, че в момента розовите насаждения у нас са достатъчно, че и даже са в повече, е и директорът на Института по розата и етерично-маслените култури в Казанлък доц. Ганка Баева. По нейни данни градидите с рози в България в момента са около 50 хиляди декара.
Според доц. Баева, евентуален мораториум над създаването на нови градини с рози няма да създаде проблеми на института, защото той и сега си има достатъчно клиенти, които купуват от тук разсад за градините си. Тя съветва собствениците, вместо да създават нови градини, да инвестират в подмяната на старите насаждения с млади.