С първата си заповед Петков ще наложи зелен сертификат за служителите в Министерския съвет

https://www.24chasa.bg/novini/article/10499766 www.24chasa.bg
Кирил Петков Снимка: Велислав Николов

Първата заповед, която съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков ще издаде, когато бъде избран за премиер, ще е всички служители в Министерския съвет да влизат на работа със зелен сертификат.

Това стана ясно от първото му изказване от парламентарната трибуна, след като бе предложен за премиер.

Трябва да се преборим с COVID кризата, не можем да чакаме следващата вълна да удари българската икономика. Имаме два варианта - единият е да махнем зелените сертификати и да кажем "не" на ваксинацията. Другият начин е да кажем, че трябва да се ваксинираме и да обясним на хората, че това е единственият път напред - децата ни да останат в училище, да предпазим възрастните си родители и да не препълваме болниците, каза Петков.

Кирил Петков пред депутатите в НС
Снимка: Николай Литов
Кирил Петков пред депутатите в НС Снимка: Николай Литов

Докато едно време имаше въпроси за ваксината, вече 8,5 млрд. души са си сложили по една доза. Всички развити страни над 70% имат ваксинация, а ние оставаме зад Уганда, Пакистан и Таджикистан. Ето защо моята първа заповед ще е всеки в Министерския съвет да има зелен сертификат, защото не може малкият ресторант на ъгъла на София да изисква такъв от своите клиенти, а в Министерския съвет да влиза без, мотивира се той.

На извънредното заседание на парламента
Снимка: Велислав Николов
На извънредното заседание на парламента Снимка: Велислав Николов

Днес е важен ден да продължим промяната - в мисленето и в управлението. Първата задача е всички да осъзнаем, че ако искаме по-добро бъдеще, трябва да работим заедно, каза Петков. Той припомни, че с останалите три партии - БСП, ДБ и ИТН са направили 120 стр. споразумение за политиките, които кабинетът ще изпълнява.

Заедно трябва да работим и с опозицията, когато говорим за конституционни промени и съдебната власт, призова Петков. 

Бъдещият премиер представи приоритетите на правителството си. И паралелно с тях - имената на министрите, на които възлага тези задачи.

Приоритетите ни в сектор енергетика са да се избегнем увеличението на цената за битовите потребители от 1 януари и да се намалят цените за бизнеса. Ще следваме два принципа - ниски цени за конкурентоспособност и диверсификация, не трябва да зависим от никой. Гръцката връзка трябва да стане основен приоритет, каза Петков. 

Нулева толерантност към корупцията

МВР ще има една основна цел - да няма един човек над закона, никой да не се чувства, че ще остане безнаказан. Петков се зарече, че корупцията ще бъде гонена от най-ниското ниво във властта.

Нямаше никакви резултати от прокуратурата по КТБ, а какво да кажем, когато от САЩ ни налагат санкции по Магнитски. Реформата в прокуратурата трябва да стане факт, зарече се Петков.

Една моя лична мечта - да имаме първия български еднорог компания.

Митичният тунел под Шипка да стане реалност, да построим "Хемус" законно, нови мостове над Дунав, постави още като задачи Петков на бъдещите министри. Той се обърка, и обяви, че ще бъде построен пътя Ботевград-Шумен, а след повикване от зала се поправи на Видин.

Добросъседство и напредък в отношенията със РС Македония трябва да бъде огромен ангажимент, беше един от изброените от Петков ангажименти.

Той акцентира и на промени в образованието, така че никое дете да не остане зад борда и да няма нужда от частни уроци.

Говорейки за туризма, Петков обясни, че за България трябва да казват: 1 дестинация - 1000 изживявания.

От днес не трябва да има нито един пенсионер под линията на бедност, зарече се още бъдещият премиер.

Ако гласувате този състав на МС, обещавам да съм министър на всички българи, зарече се Петков. Няма да има кмет или община, който да няма приоритет за инвестиционните проекти. И няма да има разграничения, обеща бъдещият премиер.

За министрите - ще бъда пръв между равни. Ние сме отбор, обърна се Петков към бъдещите си колеги.

Той призова опозицията да е конструктивна и критична към действията на правителство, да следи всяко негово действие, защото то управлява парите на народа.

Петков се обърна към опозицията и с призив за промените в конституцията да загърбят политическите си различия.

Вярвам, че след 4 г. България ще бъде едно по-различно място, завърши Петков.