България е сред най-печелившите от плана за възстановяване и устойчивост

https://www.24chasa.bg/novini/article/10503730 www.24chasa.bg

България е на второ място сред страните членки на ЕС като най-печеливша от средствата, които й се отпускат по механизма за възстановяване и устойчивост. Изчислението е направено от Института за пазарна икономика и бе представено днес на онлайн конференция.

Изчислението е направено въз основа на дела на сумата, която е предвидена за всяка страна членка, от брутния вътрешен продукт на съответната държава. Така на първо място по най-силен ефект върху икономиката излиза Гърция, а веднага след нея е България, каза д-р Петя Георгиева, икономист от ИПИ. На последно място в това подреждане е Швеция.

Българският план за възстановяване и устойчивост, който все още не е утвърден от Брюксел, е предпочел сигурното безвъзмездно финансиране, се казва в анализа на ИПИ. То заема 61% дял от общото финансиране, 7% е националното съфинансиране от публични средства и към 32% - от частни източници. 

Най-голям ефект от плана ще има върху енергетиката - за нея са предвидени 39,9% от общата сума, следва икономиката с 16%, транспортът с 8,6%, образованието с 8,1% и т.н.

"Последната оценка на ЕК за нашия план, въпреки че е част от по-обща кореспонденция, все пак е показателна - на нашия план липсват важни елементи, които да му придадат кохерентност, да му позволят да се види какъв точно ефект ще има от всички мерки, които се предлага да се финансират", подчерта главният икономист на ИПИ Лъчезар Богданов. 

Планът и неговото изпълнение ще създадат определени предизвикателства, тъй като по отношение на оперативните програми ние бяхме свикнали ЕК да проверява конкретно всеки проект - дали е построен, дали е безопасен, дали средствата за него са похарчени правилно. Изпълнението на плана обаче ще се проверява през резултатите от него върху икономиката, ние ще трябва да покажем и докажем, че е имало някакъв ефект и какъв точно от тези проекти, подчерта старши изследователят на ИПИ Петър Ганев.

Очаквайте подробности