2 пъти по-евтино е парното в нова кооперация от несаниран дом на 30 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/10514767 www.24chasa.bg
Дистанционният отчет на уредите всеки месец ще стане задължителен от 2027 г. А и сега след изтичане на живота им те се сменят с дистанционни. СНИМКА: 24 часа

Това показа анализ на ноемврийските сметки от “24 часа” 

Решаващо за високите сметки е дали във всички съседни апартаменти пускат радиаторите и как е изолиран блокът

Виктор И., собственик на апартамент от 80 кв. м в кв. “Павлово” в София, плати за ноември 90 лв. за отопление с парно. Той е избрал да го прави на 11 равни вноски и една изравнителна.

2 пъти по-евтино е парното в нова кооперация от несаниран дом на 30 години

За 11 кв. м по-малко жилище в кв. “Разсадника” (69 кв. м) сметката на Марияна Ж., пак на равни вноски, е 177,51 лв.

Каква е разликата между двата апартамента освен по-малката площ на този в “Разсадника”, който е с по-висока сметка?

Жилището в “Павлово” е в нова кооперация, която е и с най-новата тип изолация и с енергоспестяваща дограма. Отоплителната инсталация е с хоризонтални щрангове, тръбите минават по пода. Парното се мери не по прогноза на база предишната година, а от топломер пред апартамента. И най-голямата екстра е, че всички в блока се отопляват.

В “Разсадника” блокът не е изолиран, стълбищната клетка е с огромни прозорци, обрамчени с нещо, приличащо на винкели. Така че в средата на входа се получава един студен стълб, който тегли топлина от жилищата.

Апартаментът е с ПВЦ дограма, но от първите, терасите са остъклени.

Големият проблем е, че

на етажа е

останал само

този апартамент,

който ползва

парно,

и явно от топлината на единственото жилище на парно се изравнява температурата на този етаж. А и в този вход апартаментите, които ползват топлинна енергия, са малко. Това прави отоплението скъпо и неефективно.

Тази разлика в сметките е драстична илюстрация каква е разликата между нова сграда и несанирана отпреди 30 години, както и какво се случва, ако съседите ти не ползват парно.

Това бе повод да потърсим и други сметки и да попитаме един от топлинните счетоводители - “Техем”, защо се получава така. А и да погледнем какво става с ноемврийските сметки в сравнение с тези за същия месец на миналата година.

За сградите с парно в София през ноември е произведена 437 217 мегаватчаса топлинна енергия. За същия месец година по-рано тя е с 4,5% повече, или 457 007 мегаватчаса. Средномесечната температура през този ноември е 6,8 градуса, а преди година е 5,3 градуса. Леко по-топлото време през ноември 2021 г. е причина за по-малко произведената топлинна енергия.

Но пък цените

от 1 юли тази

година бяха

повишени в София

с близо 20%,

така че евентуалното по-ниско потребление в едно жилище едва ли е намалило сметките.

Домакинство в столичния квартал “Надежда” отоплява жилище от 60 кв. метра и за ноември сметката му с ДДС е 103,80 лв., ползвало е 878 киловатчаса топлинна енергия, което е повече, отколкото през ноември миналата година. Тогава е платило по прогноза 66 лв. за 670 киловатчаса парно и топла вода. Като се имат предвид поскъпването на парното и по-голямото потребление, то сметката е логична и няма промяна при ползването на топлинна енергия в тази сграда.

По-голям апартамент от 98 кв. м без балконите в “Зона Б-5”, има сметка за ноември 146 лв. за потребление от 1236,36 киловатчаса. В това жилище са включени едва два радиатора, в две от големите стаи отоплителните тела са демонтирани, лирата в банята е на нула. А собствениците казват, че вентилът на единия радиатор е в повечето време е спрян.

Миналия ноември потреблението им е малко по-голямо - 1251 киловатчаса, за което са платили 123 лв. заради по-ниската цена на парното.

Този блок е на

22 етажа с много

апартаменти и

вероятно

отказали се от

парно вдигат

сметките

Жилище със същата големина в кв. “Лозенец” е ползвало само 533, 57 киловатчаса парно и топла вода и затова плаща над два пъти по-малко - 65,42 лв. За ноември миналата година сметката е била 54,29 лв. за малко по-голямо потребление - 551,10 киловатчаса.

Къща с площ от 170 кв. м в центъра на София, която е топлофицирана от абонатната станция на съседния блок, плаща за ноември сериозната сума от 282,36 лева. Ползвала е 2389 киловатчаса топлинна енергия. За миналия ноември сумата е била двойно по-голяма - 510,40 лв. за топлинна енергия 5181 киловатчаса. Явно през тази година в нея се правят икономии. Специалистите от топлинното счетоводство казват, че при топлоснабдяването на къщите разходът е по-голям, тъй като ги няма съседните жилища, както е в един блок.

Разглеждаме и два апартамента, които са на месечен отчет.

Гарсониера от 45 кв. м в кв. “Овча купел” има сметка за ноември от 32,05 лв., а за същия месец миналата година - 42,56 лв. Сметката за този октомври е 10,80 лв. заради по-малкото дни с отопление и това веднага се отразява на плащането, тъй като отчетът е на реално потребление, а не на прогноза на база миналата година.

Друг такъв пример е с жилище в кв. “Лагера”. През октомври фактурата е за 69,34 лв., а през ноември - 8,98 лв., тъй като хората били в чужбина. За този месец миналата година са платили 116,34 лв.

Така че реалният

месечен отчет

дава резултат в

семейния

бюджет веднага, а не се чака изравняване в средата на годината.

Управителят на “Техем” Милена Стоянова коментира, че размерът на жилището не е от най-решаващо значение за сметката. Зависи от броя на обитателите, от настройването на контролерите в абонатните станции, които мерят температурата навън и регулират абонатната станция, зависи дори от това дали вратите в жилището се държат отворени. И естествено от това дали сградата е санирана, каква е дограмата, дали всички се отопляват на парно. Дали има празни апартаменти.

Тя прогнозира, че собствениците на апартаменти, купени с инвестиционна цел, ще плащат сериозни сметки за парно, тъй като най-новите сгради са слабо населени и в първите години за тези апартаменти сметките били високи.