В Кърджали 10-годишно дете почина в училище (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10525899 www.24chasa.bg
Линейка Снимка: Архив

10-годишно момче почина след като му прилошало в кърджалийско училище. Трагедията се е разиграла малко преди началото на първия учебен час в понеделник. Малко преди 8 часа детето било със свои съученици в класната стая, когато внезапно му прилошало, след което припаднало. Веднага бил извикал фелдшера на училището, който започнал да прави сърдечен масаж и изкуствено дишане на момчето. Минути по-късно пристигнала извиканата линейка и детето било откарано в болница. Там лекари реанимирали детето, но въпреки това то починало.

"Все още не разполагам с информация по случая. Директорката на училището ми се обади по телефона и ме уведоми за случилото се. Каза, че дете от четвърти клас е било откарано с линейка, а по-късно й се обадили, че е починало", каза шефката на инспектората по образованието в Кърджали Демитра Мирянова.

Детето е докарано от екип на ЦСМП в спешното отделение на МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски“АД в безсъзнание, без дихателна и сърдечна дейност, съобщиха от болницата.

Веднага е започнала реанимация от 3 анестезиолози и 3 кардиолози. Детето е прието в ОАИЛ, където реанимирането е продължило още около час. Въпреки всичко детето е починало, без да възстанови дишане и сърдечна дейност, казаха още от болницата.

„Съучениците на момчето все още не знаят, че е починало. Извикахме родителите им. С децата от класа ще започнат работа училищните психолог, педагог и ресурсен учител“, заяви заместник-директорът на училището Димитър Ликоманов.

По случая в Окръжна прокуратура-Кърджали е образувано досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост, съобщиха от държавното обвинение. Установяват се причините за смъртта на момчето, като предстои да бъде назначена тройна съдебномедицинска експертизи.

Разследването по досъдебното производство е възложено на следовател от Окръжен следствен отдел и е под надзора на наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура-Кърджали.