Компенсации за бизнеса от над 1,5 млрд. лв. за високите цени на тока (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10529653 www.24chasa.bg

 

ТЕЦ "Марица-изток 2" няма да издържа футболния отбор "Берое", това е практика отпреди 30 г., каза министърът на енергетиката Александър Николов

Азерски газ можел да влиза не само през Кулата-Сидерокастро, но и от границата с Турция, опция, което не е използвана

Над 1,5 млрд. лв. за високите цени на тока, парното и газ са разчетите за компенсации. Това стана ясно от думите на министърът на енергетиката Александър Николов на брифинг за мерките за преодоляване на кризата с енергийните цени.  Заради нестабилността на пазарите предвидени пари в бюджета дори са повече - до 2 млрд. лв., с които да се подпомогне бизнеса, мрежовите и преносния оператор и потребителите на газ и парно.

Между 930 млн. и 940 млн. лв. са средствата, предвидени за компенсация на бизнеса, 350 млн. лв. са за подпомагане на електроразпределителните дружества и ЕСО, 200 млн. лв. са насочени за компенсации за високите цени на природния газ. Той е поскъпнал 7 пъти, заяви министърът.  

Разглежданият период за компенсация ще бъде валиден за 4 месеца, които са с най-висока консумация на енергийни ресурси.

Схемите ще продължат да се доразработват най-високо експертно ниво, за да може да посрещнем тази криза, която е най-вече ценова. Николов посочи мерките за преодоляване на кризата с енергийните цени. 

Планирано е новите мерки, които надграждат програмата на служебното правителство за компенсиране на бизнеса, да обхващат също и потребителите на природен газ на битовия пазар, както и електроразпределителните дружества за технологичните им разходи. Предстои Министерският съвет да вземе решение за мерките и те да бъдат нотифицирани пред Европейската комисия.

Компенсациите за бизнеса за декември се изчисляват като 75% от разликата между базовата цена 185,59 лв/мвтч и реалната средномесечна борсова цена на сегмента „ден напред“ на БНЕБ за съответния месец, но не повече от 30% от реалната борсова цена. Този вид подпомагане на бизнеса е на обща стойност около 940 млн. лв. до края на периода.

Разработена е схема за покриване на загубите на мрежовите оператори за 350 милиона лева. Тази пари ще им стигнат и ще спестят бъдещ дефицит, който би се отразил на повишението на цените за домакинствата и за бизнеса. 

Потребителите на природен газ на регулирания пазар ще бъдат компенсирани с общо 200 млн. лв.

Финансовият източник за тези компенсации са приходите във фонда „Сигурност на електроенергийната система“, държавните енергийни дружества под шапката на БЕХ, както и държавният бюджет. Министър Николов направи изричната уговорка, че средства от държавния бюджет ще се ползват само в краен случай, като последна възможност.

Целта е до 31 декември битовите потребители и бизнесът да имат предвидимост за разходите за електроенергия, допълни енергийният министър. 

Министърът заяви, че губеща централа като ТЕЦ "Марица-изток 2" няма да издържа футболен отбор, въпреки намеци, че това ще доведе до напрежения в един конкретен град. Това било практика отпреди 30 години. 

Николов поясни и ситуацията с парното. Над 70% от разходите на столичната топлофикация били за природен газ, което той оцени като ниско ефективно и настоя за бързи мерки от сегашния принципал и изготвяне на инвестиционна програма. 

По повод доставките и микса на природен газ министърът се спря на дългосрочните договори, като България имала възможност за значително по-ниски цени от сегашните. Той припомни, че един от газовите проекти се е реализирал за две години (има предвид "Балкански поток" - б.а.), а газовата връзка с Гърция се строи 12 години. Текущото ръководство на "Булгаргаз" не е направило възможното за доставка на природен газ от Азербайджан, което било притеснително, меко казано. Заедно с "Булгартрансгаз" били изследвани възможности за доставки не само през точката Кулата-Сидерокастро. Имало опции азерски газ да влиза и от Турция, през компресорна станция "Странджа". Министърът намекна и за комисионни, но не уточни нищо повече. 

Другото притеснително било, освен че първият длъжник на "Булгаргаз" е "Топлофикация София",  че вторият е ТЕЦ "Варна", тя  текущо дължала 36 млн. лв. Интересни били обеми газ, които се търгували с определени контрагенти, насочени към износ на значително по-високи цени. 

Министерството на енергетиката вярвало на експертния потенциал на надзорните органи на енергийните дружества, те щели да бъдат оставени да работят необезпокоявани, но това нямало да е в дългосрочен план. 

Успоредно с разработването на механизми за компенсиране, екипът на Министерството на енергетиката работи активно и по стратегически задачи. Очакваме от следващата година в България да заработи мощност за производство на минимум 1 гигават соларни панели, съобщи министър Николов. Проучват се и възможностите за изграждане на завод за съхранение на електроенергия. Министерството планира и мерки за улесняване на административните процедури при изграждане на ВЕИ мощности за собствени нужди. Това са реални стъпки, които ще съдействат за изпълнение на амбициозните цели за декарбонизация на българската енергетика в съответствие с приоритетите на европейската Зелена сделка.