Безплатното приложение на Тодор и Кирил предизвиква към добра кауза всеки ден преди Коледа

https://www.24chasa.bg/novini/article/10531404 www.24chasa.bg
Създателите на приложението Merry Christmas Bulgaria Тодор Митев (вляво) и Кирил Иванов СНИМКИ: АВТОРЪТ

Merry Christmas Bulgaria на двамата ученици от Стара Загора раздава електронни късмети, отваря игра - състезание, чиито “подаръци” са любопитни факти

Измислили са и платформа, която да свързва хората в нужда с желаещите да помагат, която чака финансиране

Безплатното приложение на Тодор и Кирил предизвиква към добра кауза всеки ден преди Коледа

“Сигурни сме, че и тази година ще успеем да предадем коледния дух на хората, ще им дадем надежда, вяра и щастие в тези времена. Радостта се крие в малките неща. Ако успеем да накараме да се усмихне дори един човек, ние сме си свършили работата.”

Това споделиха пред “24 часа” двама ученици от старозагорската природо-математическа гимназия “Гео Милев”. Тодор Митев от 12-и клас и Кирил Иванов от 11-и са автори на софтуерното приложение Merry Christmas Bulgaria. Всеки, който пожелае, може да го изтегли безплатно на телефона или компютъра си.

Приложението е на български

и чрез него може да извадиш късмет, да приемеш предизвикателство през всеки един ден до Коледа или да “караш” шейната на добрия старец в игра, която ти отваря път към нови знания.

За първи път учениците предложиха продукта си миналата година, сега го усъвършенстваха.

“Направихме го, за да поздравим с Коледа нашите съученици, учители, родители и всеки, който ни се довери, като предложим нещо ново. През първата си година приложението ни събра над 350 изтегляния, което ни доказа, че нашият труд си е заслужавал. И това ни мотивира да вложим повече усилия в него”, споделят двете момчета.

С идеята им е съпричастен ученическият съвет в гимназията, но учители не са им помагали, докато работят, правили го в свободното си време. Искали да запазят докрай в тайна продукта си, за да бъде изненадата пълна.

В него има четири функции. “Първата са нашите късмети. Понеже виждаме какво става край нас, обстановката не е добра, чрез функция “Късмети” хората могат да си теглят и да получат хубаво и топло послание”, разказва Кирил. Това са електронни късмети като за баница. “Моят например тази година е

“Хич да не ти пука, догодина повече наслука”,

допълва Кирил. При Тодор е по-простичко - на късмета му е написано само “Късмет”. “Ще ми трябва, особено в 12-и клас”, доволен е той.

Късметите в приложението са над 100 и всеки има право на един. Двете момчета са ги подбирали и въвеждали. За по-лесно ги селектирали в категории: за здраве, за успехи в училище, за пътешествия и, то се знае, за любов.

“Миналата година ми се падна “Пътешествие до Дубай”. Не че мечтата ми е да отида точно там, но не бих отказал, ако ми се отвори път”, допълва Кирил.

Друга опция на приложението е “Коледен календар” или “Предизвикателства”. Тя отброява колко дни остават до Коледа и те предизвиква всеки ден да направиш нещо хубаво. Например на 9 декември календарът показваше, че до Коледа остават 16 дни, а предизвикателството било през този ден да нахраниш куче или коте.

“На 1 декември поставихме задачата да направим коледната украса на дома си, после трябваше

да забъркаме коледен кекс,

да прочетем интересна история или да се обадим на любим човек, може на приятел или на роднина. Да го зарадваме, като му кажем, че го обичаме. Последното ни предизвикателство е за Бъдни вечер, но нека то остане изненада”, навлиза за малко в подробности Тодор.

Когато се заели да усъвършенстват приложението, Тодор и Кирил променили късметите, измислили нови предизвикателства и прибавили игра, която нарекли “Коледно вълшебство”.

“Има и текст, който те упътва и дава насоки за играта:

вие сте навигатор на самия Дядо Коледа,

трябва да управлявате шейната му така, че да не се блъсне в снежните борове. Така събирате повече подаръци, които в началото са заключени, но след това се отварят и чрез тях ще научите много и интересни факти за този така светъл празник - Коледа. Идеята е, че можеш безкрайно да се състезаваш с другите, а след това да разбереш примерно, че за британците е традиция да носят на главите си корони от хартия, докато ядат коледната вечеря или че най-добри са коледните дръвчета, които са на 15 години”, разкриват момчетата.

Четвъртата функция на приложението е по-специфична. Тя е предназначена само за учителите и съучениците им от гимназията. За да прочетат коледното поздравление на Тодор и Кирил към тях, което е лично и скрито, те трябва да се сдобият със специален код.

Двамата ученици се надяват, че тяхното приложение ще остане като традиция на училището и когато те завършат средното си образование. Разчитат на ученическия съвет да го поддържа и надгражда.

Момчетата се запознали там, защото все пак са от различни випуски, и открили, че са от една и съща кръвна група - тази на креативните и търсещи новото млади хора.

Тази тяхна креативност бе оценена и от община Стара Загора. Още миналата година Тодор Митев и Кирил Иванов бяха

наградени от кмета Живко Тодоров със “Сертификат за доброволчество”

Тогава учениците бяха членове на Младежкия общински съвет в града и като програмисти разработиха платформа за модернизация на доброволчеството. Целта била да се направи по-лесна комуникацията между тези, които се нуждаят, и тези, които имат възможност да помагат.

Например, когато трябвало да се организират доброволци за почистването на даден район от града. “Тази платформа е направена до някаква степен, но засега е поставена на пауза, защото се нуждае от допълнително финансиране”, обясняват момчетата.

Те са готови да работят и по други проекти в полза на Стара Загора, но не забравят, че в личен план ги чакат и други предизвикателства.

Тодор, който завършва гимназията през тази учебна година, все още е раздвоен между правото и информатиката - две области, в които иска да продължи образованието си. При Кирил нещата сякаш са по-ясни - той си представя бъдещето като изследовател в областта на физиката и математиката.

 

.