Откраднаха джипа на Плевнелиеви в мола по схема, описана в “24 часа” преди месец (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10531703 www.24chasa.bg
РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ

Бандит с раница се блъснал в Деси Банова и предал сигнала от ключа й на друг до колата

Бандити откраднаха джипа на Росен Плевнелиев и Деси Банова в мола по схема, описана преди месец във в. “24 часа”. Наглата кражба станала в събота и е 4-ата за 30 дни в търговския обект на столичното околовръстно.

“Около16 часа паркирах на ниво -1. Чух сигнала, че автомобилът е заключен. Обаче разговарях по телефона и наближавайки плъзгащата се врата, до мен доста арогантно се бутна един мъж с огромна раница на гърба. Усъмних се, защото влизайки в мола, вече не виждах въпросния мъж”, разказа Банова пред “24 часа”.

Тя тръгнала към джипа си, защото видяла, че мъжът се насочва към него. В следващата секунда вече била свидетел как друг мъж кара колата ѝ.

“Доколкото разбирам, бутайки се в мен, той се опитва да прехване сигнала на ключа с устройство, което е в раницата. Друго лице, което стои до колата, влиза безпроблемно и тръгва. Още на първата минута уведомих тел. 112 за кражбата”, добави Банова.

Схемата, по която е задигнат джипът им, работи само при коли с безконтактно заключване. Тя бе разказана подробно в броя на “24 часа” още на 30 септември 2016 г. Оттогава това вече е масова практика за задигане на коли. За целта се използва руска джаджа, която струва около 20 000 евро. Устройството удължава сигнала от ключа до автомобила и е от 2 части. Така, докато собственикът се отдалечава, крадецът, който е до колата, получава сигнал от ключа му, колата се отваря и той влиза. Системата пита за ключа, разпознава го вътре, двигателят се пали и той я отмъква. Схемата работи основно по паркинги на молове, но и пред големи и малки търговски обекти, пред които се паркира, разказа “24 часа” и в броя си от 29 октомври т.г. Двамата бандити трябва да са на разстояние 15-20 метра, с пряка видимост и без стени между тях.

Това е четвъртата подобна кражба на джип от този мол в последния месец. “Страшно много хора ни се обадиха и обясниха, че и те са жертви на подобна схема”, каза президентът (2012 - 2017 г.) Росен Плевнелиев пред “24 часа”. Той обясни, че застрахователната компания им помага и дори води паралелно разследване.

За щастие, в колата нямало ценни документи или вещи. Единствено детското столче било там. “Добре, че е само столчето, защото зная и за случаи, при които детето е в колата, а бандитите тръгват”, добави Плевнелиев.

Според него МВР трябва да се фокусира върху битовата престъпност. “Контингентът видя, че по време на служебното правителство се следеше основно за купен вот, и се активиза”, посочи той. (24часа)