Плащат помощта на бизнеса за скъпия ток през декември към 6-7 януари

https://www.24chasa.bg/novini/article/10534362 www.24chasa.bg
АСЕН ВАСИЛЕВ

Държавата даде своя дял в компенсациите от 450 млн. лв.

Компенсациите за скъпия ток за бизнеса за  декември ще бъдат издължени към 6-7 януари, с декемврийските сметки. Това заяви вицепремиерът Асен Василев след заседанието на Министерския съвет. На него се реши държавата да даде 450 млн. лв. за компенсации на бизнеса за скъпия ток.  

Василев  уточни, че тези 450 млн. лв. са частта на държавата в предвидената компенсация за бизнеса. Останалият дял от помощта ще дойде от фонд "Сигурност на електроенергийната система" и от свръхпечалбите на дружествата на Българския енергиен холдинг. Общата сума е 1,5 млрд. лв., предвиден е буфер от половин милиард за извънредни ситуации на пазарите на ток и газ. 

"24 часа" научи, че до края на годината АЕЦ "Козлодуй" ще се включи в тази помощ с още 400 млн. лв.

Парите, които се отпускат от бюджета, но трябва да бъдат одобрени от парламента и нотифицирани от Бюксел, ще бъдат за компенсации примерно за януари и февруари, каза Василев.

Големи компании са се отказали от дългосрочните си договори, когато в COVID кризата цената на тока на свободния пазар падна на 20 евро, каза Василев. Тези, които не са ги разтрогнали, тогава са губили, но сега печелят. Компаниите, които имат контракти с цени под минималния праг, определен по мярката, няма да получат помощи, уточни още вицепремиерът. 

Министърът на енергетиката Александър Николов заяви, че с компенсациите, отпуснати от служебния кабинет за октомври и ноември, и с мерките на новия кабинет всъщност се обхваща целия зимен сезон до 31 март.

На въпрос на "24 часа" как ще коментира възраженията на бизнеса, Николов заяви, че ще бъдат в постоянен контакт и министерството ще наблюдава всички промени в цените.Той настоя енергийната система да се приема като нещо, което е дългосрочно, и допълни, че ще направи възможното да представи и анализите на ведомството пред бизнеса

Николов каза още, че ще потърси помощта на бизнеса за потреблението на ток в пиковите часове.