Как великите сили прекрояваха световната карта

https://www.24chasa.bg/novini/article/10540088 www.24chasa.bg

Авторът Пол Кенеди не пропуска и икономическите причини

Емблематичната “Възход и падение на Великите сили” от Пол Кенеди излиза в луксозно издание. Международната карта през последните петстотин години е подложена на множество промени – границите се “прекрояват”, малки държави се превръщат в основен фактор на геополитическата сцена за известен период от време, велики империи се въздигат и умират, за някои дори забравяме вече. Кои обаче са причините, довели до най-значителните промени в историята на Великите сили през последните петстотин години?

Класическият труд на Пол Кенеди “Възход и падение на Великите сили”, превърнал се в еталон в изследователската литература, се появява в достойно издание с твърди корици, за да припомни кои са икономическите и военни промени от зората на XV век до края на XX век, довели до оформянето на съвременния свят (ИК “Сиела”). Пол Кенеди започва своето пътешествие в миналото, стартирайки със световните събития около 1500 г., разглежда борбите между Великите сили в периода между 1660 и 1815 г., когато някои бивши Велики сили, като Испания, Португалия и Холандия, изостават и се нареждат на втора линия, други, като Франция, Англия, Русия, Австрия и Прусия, набират мощ и застават на челно място. Преминава през бурното развитие на банковата и кредитната система през XVIII век, индустриализацията в Европа през XIX век, трескавите боричкания на Великите сили през 80-те години на XIX в. за колониални територии в Африка, Азия и районите на Тихия океан, за да достигне до катастрофите на Първата и Втората световна война и преразпределението на света след тях. На достъпен език авторът успява да обясни някои от най-значимите събития, останали в сянка, които имат съществена роля в преразпределението на влияние. Придружено от важни таблици и карти и със стотици бележки, изданието на “Възход и падение на Великите сили” е несравнимо по мащаб изследване, в което взаимната обвързаност на икономиката и военната стратегия на държавите рисува пъстър и детайлен портрет на света такъв, какъвто го познаваме днес, и в който се оглеждат драмите на отминалите векове.

Тайната на пая,

който лекува болката

в душите на хората

С изкусителен аромат на прясно изпечен домашен пай, поръсен с обилно количество южняшки чар и щипка вълшебство, на книжния пазар излиза “Полунощ в кафене “Черният дрозд” (ИК “Сиела”) от Хедър Уебър - бестселърът, завладял сърцата на любителите на магическия реализъм и фамилните саги.

Неиздавана досега у нас, американската писателка ни кани да се потопим в очарователна и сърдечна история, в която семейни тайни, трагични загуби и неразрешено минало се преплитат, а утехата намираме на най-неочакваните места.  Сгушено в сенките на планините в Западна Алабама се намира градчето Уиклоу, където всеки познава всеки, а от витрината на кафене “Черният дрозд“ се носи ароматът на дроздов пай, към който местните хора са особено привързани. 

За Анна Кейт Уиклоу е познат само от историите на любимата ѝ баба Зий – собственичката на кафенето. Израснала далеч от града, младата жена е обещала на покойната си майка, че никога няма да стъпи там.

Затова, когато научава за внезапната смърт на Зий и потегля към Уиклоу, за да уреди погребението и да затвори кафенето, Анна Кейт няма никакво намерение да се задържа в планинското градче. Или пък да се сближава с неговите добросърдечни, но понякога твърде любопитни жители. И определено не иска да се среща със семейството на бащата, когото никога не е познавала. 

Баба Зий обаче има други планове. Според завещанието внучката ѝ трябва непременно да остане в Уиклоу поне два месеца и да управлява любимото на всички кафене “Черният дрозд”. Така младата жена най-после ще разплете семейното минало, ще разгадае тайната на пая, за който се носят легенди, че лекува болката в душите на хората, и ще научи защо дроздовете и черниците в двора на баба ѝ са толкова специални.

Анна Кейт бързо открива, че нещо в този град с неговите тайни и легенди ще промени живота ѝ завинаги.

От нея зависи само дали ще се завърне обратно при корените си или ще отлети. 

Хедър Уебър “изпича” своите многопластови персонажи с щедра доза любов, вдъхновение и чувство за хумор, които са придружени от плътните вкусове и аромати на уютния и така магичен Уиклоу.

В духа на “Градината на желанията” и “Практична магия”, “Полунощ в кафене “Черният дрозд” е топъл и емоционален разказ за притегателната сила на корените и утехата, която се крие там, където не сме я търсили у дома. Понякога е необходимо само малко вълшебство - и парче дроздов пай - които да ни покажат пътя.

Джани Родари с история

за перфектния подарък

“Играчка за Коледа” от Джани Родари с илюстрации от Дамян Дамянов (ИК “Сиела”) се впуска в търсене на съвършения коледен подарък. Имало един господин, който излязъл на важната мисия да купи играчки, които да подари на своите деца и внуци. След часове скитане тънко гласче се обадило от малко магазинче с предложение за джаджа, която на пръв поглед приличала на дистанционно управление за телевизор. А всъщност притежавала необикновена сила... Пророчество!

Класация на ИК "Сиела"

Как великите сили прекрояваха световната
карта