Прокуратурата: Казусът "Хемус" е манипулация и цели да заблуди обществото

https://www.24chasa.bg/novini/article/10541704 www.24chasa.bg
БОЙКО РАШКОВ СНИМКА: 24 часа

Казусът "Хемус" е поредна манипулация и цели да заблуди обществото. Това е позицията на Софийската градска прокуратура (СГП), отговорила писмено на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков по повод негови твърдения пред БНР.

Заради изявленията на министър Рашков по досъдебното производство за изпиране на над 53 млн. лева от строежа на Автомагистрала „Хемус“, известно в публичното пространство като делото „Хемус“, СГП припомня  Закона за министерството на вътрешните работи, съгласно който ръководителите на разследващите органи, сред които и министърът на вътрешните работи, „нямат право да дават указания за извършването на действия по разследването и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е друг начин да се намесват в разследването“. От прокуратурата припомнят също и разпоредба от Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), съгласно която „прокурорът ръководи разследването и осъществява постоянен надзор за законосъобразното му и своевременно провеждане като наблюдаващ прокурор“. Посочен е и регламентът на чл. 198, ал. 1 от НПК, че „материалите по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора“.

Твърдението, че проверката на прокуратурата е непълна, е невярно, също така МВР няма никакви законови правомощия да проверява дейността на прокуратурата, осъществена по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт. При наличие на данни за извършени нарушения от прокуратурата, компетентна да вземе отношение е Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). При наличие на данни за престъпление, извършено от магистрат, компетентна да вземе отношение е Специализирана прокуратура, респ. Софийска градска прокуратура, в зависимост от вида на престъплението.

Още на 10 ноември Софийската градска прокуратура публикува съобщение, че се е самосезирала ден преди това - на 9 ноември, по медийни публикации, придружени със снимков материал, и е разпоредила проверката за "Хумес". Не отговаря на истината, че „една година и половина по-късно прокуратурата се задейства…“. Безпочвен е и опитът за внушение, че проверката е във Върховната касационна прокуратура (ВКП).

"Горното е лесно проверимо от всеки български гражданин, включително от доц. Рашков, дори при една обикновена справка в интернет, от която би било видно най-малкото посоченото по-горе съобщение на СГП", пишат от прокуратурата.

Обясняват още, че не става въпрос за проверка, а за досъдебно производство. В разследването по него са назначени експертизи и са извършени множество други действия за събиране и проверка на доказателства.

"Предвид, че е налице висящо досъдебно производство и предвид действащия регламент на МВР, както и на НПК, че ръководството и надзорът върху разследването се осъществяват само и единствено от наблюдаващия прокурор, позицията на доц. Рашков, изразена пред БНР, е нормативно необоснована. Във връзка с изложените факти е видно, че това е поредна манипулация, целяща да заблуди българската общественост", казват от прокуратурата.

Оттам са на мнение, че МВР би следвало да е естествен съюзник на прокуратурата в борбата с престъпността и войната, която МВР води срещу Прокуратурата на Република България, е в противоречие с очакванията на българските граждани за справедливост. "Естествен резултат от това е не само лошото функциониране на правоохранителната система, но и потенциална възможност за затрудняване на разследванията по висящи досъдебни производства и избягване на наказателна отговорност за извършителите на престъпления. До идентичен резултат водят и опитите на МВР да изземе и осъществи правомощия на Прокуратура на Република България, регламентирани в НПК", се казва в отговора на СГП.