Бустерът – 3 месеца след втората доза и в България, ще променят наредбата

https://www.24chasa.bg/novini/article/10552817 www.24chasa.bg
Медик ваксинира пациент СНИМКА: Йордан Симеонов
  • Експертният съвет трябва да направи предложение към здравния министър. Видни вирусолози и епидемиолози вече се обявиха за бърза 3-а игла заради омикрон - тя пази до 90%
  • Връщат желаещи да чакат 180 дни
  • В САЩ и Европа е практика от есента
  • Премиерът Кирил Петков в разговор с проф. Радка Аргирова, излъчен във фейсбук, също се обяви за ускорено ваксиниране с допълнителната доза.

На 3 месеца да се намали срокът след втората игла за поставяне на бустерна доза, предлагат водещи вирусолози и епидемиолози у нас.

Изискването досега е да са минали поне 6 месеца от завършването на ваксинационния цикъл.

Очаква се промяната да се подготви веднага след празниците, след като за това спомена и министър-председателят Кирил Петков в разговора си с вирусолога проф. Радка Аргирова в навечерието на Коледа.

Министерският съвет вече обмисля идеята, уточни Петков.

За да се случи това, е нужно първо експертният съвет към здравното министерство да направи предложение, а по-късно министърът да вземе решението.

Как е в ЕС

“Направихме справка за повече от половината страни в Европейския съюз и шаренията е пълна: има изисквания и за 3, и за 4, и за 5, и за 6 месеца преди бустерна доза. Но очевидно намаляването на срока е наложително заради епидемичната ситуация с омикрон”, обясни миналата седмица главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Експерти се обединяват около тезата, че бустерът пази до 90% от новия щам на вируса.

“Има изследвания, че след втората доза има малко над 60% ефективност, а след бустерната нараства до 90%”, обясни алергологът акад. Богдан Петрунов.

Същата теза подкрепя и вирусологът доц. Любомира Николаева - Гломб. Според нея също трябва да се намали периодът за поставяне на трета доза и било въпрос на време това да се случи.

По думите ѝ за този период от три месеца организмът изгражда стабилен имунитет. За един месец бустерната доза дава над 90% защита от новия щам на коронавируса.

Подсилващата доза пази до 70% от тежко протичане на болестта при омикрон, изчислява пък експертът по безопасност на ваксините и ръководител на лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев.

“Изследвания в лабораторни условия, в които се взема вирус и се поставя върху изолирани клетки, показват, че поставянето на трета, бустерна доза подобрява имунитета срещу омикрон”, обясни той пред “24 часа”.

За експерта само две дози ваксина също дават нелоша защита, но все пак бустерната е по-ефективна. Макар че данните за протичането на новия щам да са все още оскъдни, едно е сигурно според д-р Илиев - бустерът работи много добре. Заразеният, но ваксиниран с бустер има много по-малък шанс да влезе в болница. Все пак напомня, че колкото и добре да работи третата доза, нуждата от носенето на маски остава.

Илиев призова здравните власти да вземат бързо решение

за намаляне на срока, защото сега много хора искат да се предпазят от омикрон, но не могат заради изискването за 6 месеца.

Моите пациенти броят с нетърпение кога им изтичат 180-те дни, споделя и шефът на столичното сдружение на джипитата д-р Георги Миндов.

“Във Великобритания и други държави вече започнаха да поставят тази ваксина по-рано, около 4-ия месец. Засега няма данни да има увреждащ ефект върху здравето”, напомня д-р Илиев.

Преди два дни Израел съкрати на 3 месеца времето между втората и бустерната доза. Във Франция също вече се изисква да са минали само три месеца вместо досегашните четири. Мотивът на здравните власти там е именно бързото разрастване на южноафриканския щам.

В Германия комисията по ваксините официално препоръчва също да се скъси срокът на 3 месеца.

Благодарение на имунизираните с трета доза няма да се стигне до препълване и криза на болниците, прогнозира проф. Радка Аргирова.

След ваксинация с AstraZeneca бустерната доза трябва да бъде с Pfizer, обяснява вирусоложката.

Ваксинираният с Pfizer може да си постави от същия препарат или половин доза от Moderna.

Занапред веднъж годишно ще стане ваксинирането с бустер, предполага акад. Петрунов.

Имунизацията в западните страни, които сега са в поредната вълна и налагат ограничения, е започнала януари - февруари 2021 г. Това означавало, че техният имунитет в момента е отслабнал и затова най-вероятно ще се налага веднъж годишно да се прави бустерна доза.

Академикът извежда като пример изследване на ситуацията в Чехия, което показва, че шест месеца след втората доза защитата е спаднала на 60%, но се е вдигала отново до 90% след бустер. Затова и там срокът за поставянето ѝ е три месеца след втората игла.