80% от случаите на КОВИД-19 в Кипър се дължат на Омикрон

https://www.24chasa.bg/novini/article/10568274 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Около 80 на сто от случаите на КОВИД-19, регистрирани в Кипър, понастоящем се дължат на варианта Омикрон, като очакването е, че скоро той ще отговаря за 100 процента от инфекциите, съобщава в. "Сайпръс мейл".

Това съобщи здравният министър на страната Михалис Хаджипантелас по време на визита в болницата в Лимасол вчера, където посети ковид отделението, предава БТА.

"Много добре знаем степента на позитивните случаи на варианта Омикрон и смятаме, че в следващите дни той ще доминира при всички наши случаи", каза той.

По-рано през деня министърът посочи, че очаква броят на случаите да нарасне в следващите дни, но и след като достигне своя пик, да се понижи бързо.

По думите му бързо нарастващите случаи са "глобален феномен и за съжаление Кипър не може да бъде изключение".

Хаджипантелас заяви, че във вторник с консултативния съвет на правителството ще бъде разисквано как нарастващите случаи на коронавируса ще ограничат активностите на хората и ще засегнат връщането на децата на училище.

Запитан как се справят болниците в страната, той каза, че засиленият натиск над интензивните отделения представлява проблем. По думите му недостигът на легла засяга пациентите със заболявания, различни от КОВИД-19, като целта е броят им да се увеличи.