Руският газ по "Ямал-Европа" вече 14 дни тече в обратна посока

https://www.24chasa.bg/novini/article/10568368 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Тръбопроводът "Ямал-Европа", по който обичайно тече газ от Русия към Европа, в неделя за 14-ти пореден ден работеше в реверсивен режим, предаде Ройтерс, като цитира данни на германския мрежови оператор "Газкейд" (Gascade).

През измервателната станция Малнов на германско-полската граница са преминали в източна посока около 5,9 милиона киловат/часа газ, като количеството е почти без промяна в сравнение с предишния ден, предава БТА.

Годишно по "Ямал-Европа" минава около една шеста от газа, изнасян от Русия за Европа.

Руският гигант "Газпром" не е заявил за днес капацитет за ползване на тръбата, посочва Ройтерс. За януари компанията досега е регистрирала транзитен капацитет от 8,3 милиона киловат/часа на аукцион миналия месец.

Същевременно потокът руски газ от Украйна към Словакия през пункта Велке Капушани днес отново спадна. Регистриран беше обем от 275 827 мегават/часа, което е най-ниското ниво от 24 февруари 2021 г. и много под неделния обем от 375 740 мегават/часа, сочат данните на словашкия оператор "ЕУстрийм" (Eustream).

Миналата седмица руският президент Владимир Путин обвини Германия, че препродава руски газ на Полша и Украйна вместо да го използва, за да успокои пазарите в Европа.