Буяр Османи: Очакваме бързо вдигане на българската блокада на Северна Македония за ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/10568395 www.24chasa.bg
Буяр Османи СНИМКА: Ройтерс

Предвиждаме интензивни разговори с България, но преди това трябва да бъде гласувано новото правителство в Скопие. Министерството на външните работи в момента работи по темите, които ще бъдат предмет на разговор по време на бъдещата среща. Това заяви външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи по време на пресконференция, на която бяха представени приоритетите на страната като бъдещ ротационен председател на ОССЕ през 2023 г.

Министърът на външните работи очаква бързо вдигане на блокадата от страна на България за започване на преговори на РСМ за членство в ЕС.

"За нас е важно да върнем доверието, да водим преговори по същество и да се стигне до бързо вдигане на блокадата от страна на България", казва Буяр Османи.

Той заяви, че стремежът е връщане на отношенията между София и Скопие в нормален европейски коловоз, връщане на доверието и общия ангажимент за преодоляване на съществуващите предизвикателства, предава БГНЕС.

На въпрос дали Скопие ще настоява българската декларация да претърпи промени, за да се оттегли ветото върху началото на преговорите, министърът отговори, че тя е вътрешен въпрос на България.

"За нас е важно отношението на България към преговорите. Важно е да се върнем на европейския и евроатлантическия курс. България поддържа процеса на разширяване от началото на членството си в Европейския съюз. Разширяването не е само наш, но и геостратегически интерес за целия ЕС. Очакваме да продължим разговорите, изхождайки от тази позиция", подчерта министърът.

Очакваме конструктивни разговори с новото правителство на България, разговор по същинските въпроси, поставени на масата, и бързо деблокиране на процеса на преговорите, допълни Османи.

По отношение на намерението на Еди Рама Албания и РСМ да не бъдат групирани в процеса за присъединяването към ЕС, Османи подчерта, че изказването на албанския премиер е цитирано неправилно.

"Той каза, че ще питат гражданите, а не, че е взето решение Албания да иска разделяне от РСМ. Няма изискване държавите да се присъединяват към ЕС в групи", поясни Османи.

Групирането е неформално политическо решение и всяка държава преговаря въз основа на собствения си напредък. То просто дава една по-голяма регионална динамика. Смятам, че групирането е в интерес и на двете държави, тъй като сега Скопие има проблем, но през 2019 г. ситуацията беше друга – тогава Тирана имаше проблеми с напредъка.

РСМ е в тройката на председателството на ОССЕ заедно с Швеция и Полша. Скопие ще бъде председател на организацията през 2023 г., а тази година, вероятно в Скопие, ще се организира среща на държавите от Средиземноморието.