Прием в специалности на бъдещето подготвя Висшето училище по телекомуникации и пощи

https://www.24chasa.bg/novini/article/10583627 www.24chasa.bg

83% от студентите започват високоплатена работа още преди да завършат

Прием в специалности на бъдещето като “Телемедицина”, “Компютърно администриране на медицинска техника” и “Софтуерно програмиране на медицинска апаратура”, разработени съвместно с медицинските университети в България, стартира от следващата учебна година Висшето училище по телекомуникации и пощи. Заедно със специалността флагман “Киберсигурност на високите технологии” тези бакалавърски програми са базирани на интердисциплинарност и са пряко свързани с професиите на бъдещето.

Наред с традиционните и нямащи аналог в друг български вуз специалности като “Софтуерно проектиране”, “Безжични комуникации”, “Мениджмънт и информационни технологии в телекомуникациите и пощите”, “Компютърно администриране на софтуерни приложения” най-старото специализирано висше училище у нас придобива безспорна уникалност и конкурентност. Приемът започва още през януари.

Висшето училище работи в изключително тесен синхрон с водещи технологични компании и адаптира учебните си планове според обратната връзка, която получава от бизнеса. В резултат учебните планове са своеобразна комбинация от фундаментални теоретични знания и практически умения, които все по-рядко се срещат вече сред кадрите на трудовия пазар и бизнесът е в конкуренция за привличане на младите инженери.

С ексклузивно съдържание от Черноморската академия за сигурност, съобразена със стандартите на Израелския национален директорат по киберсигурност – една от най-напредналите организации в света, е и най-новата магистърска програма “Комуникационни мрежи и кибер разследване”. Тя дава солидна подготовка за работа на завършилите я в разследването на киберпрестъпления, противодействието на киберзаплахи, преодоляването на кибератаки и киберкризи. Магистрите ще придобият умения за проектиране и програмиране на софтуерни приложения в системите за сигурност. Освен диплома от българското висше училище те получават и сертификат от Черноморската академия за сигурност и Израелския национален директорат по киберсигурност. Приемът за програмата е едва до 10 декември 2021 г.

“Преди бизнесът търсеше най-добрите възпитаници в конкретна специалност. Днешните предизвикателства изискват мултидисциплинарна подготовка. Студентите трябва да са подготвени не само за технологичните задачи на специалността си, но и да разбират как тяхната работа влияе върху цялостния бизнес модел, изискванията на потребителите и пазарното представяне на фирмата. Големите корпорации решават този проблем, като създават при нас собствени магистърски и бакалавърски програми. В тях се обучават вече наети служители и подбрани стипендианти. В България сме пионер в предлагането на точна комбинация от експертиза, научни познания и широк поглед”, коментира проф. д-р Миглена Темелкова, ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Учебната база разполага с лаборатории, оборудвани с най-модерни хардуерни и софтуерни продукти, иновации като 3D принтери, цифрови телефонни централи от последно поколение, както и симулатори, предоставени от корпорациите партньори.

Освен хабилитирания преподавателски състав в провеждането на учебни занятия по всички дисциплини и във всички образователни степени участват висококвалифицирани специалисти от компании - лидери в комуникациите и информационните технологии, като “Сименс”, А1, DXC Tehnology, IBM, Atos, F-Secure. Създава се връзка между работодателите и студентите далеч преди те да завършат. Освен адекватно образование младите инженери с диплома от Висшето училище по телекомуникации и пощи получават възможности да започнат работа под менторството на свои преподаватели.

Цялостната подготовка дава на завършилите възможността да се нарекат инженери с комплексен поглед над проблематиката. 

Малко известен факт е, че специализираните висши училища с ясно изразена практико-приложна насоченост подготвят специалисти с уникални умения, дефицитни на пазара на труда, които им гарантират високи доходи още в първите години след завършването.

В лабораториите по киберсигурност с най-съвременен софтуер се симулират кибер атаки и кибер защити в реална среда.