Президентът на Филипините плаши с арест неваксинираните

https://www.24chasa.bg/novini/article/10592453 www.24chasa.bg
Президентът на Филипините Родриго Дутерте СНИМКА: Ройтерс

Филипинският президент Родриго Дутерте предупреди, че хора, които не са ваксинирани срещу КОВИД-19, ще бъдат арестувани, ако не се подчинят на заповедта за оставане вкъщи на фона на тримесечен пик в броя на новозаразените, предаде Ройтерс.

Дутерте в свое телевизионно обръщение към нацията каза, че е помолил лидерите на местно ниво да търсят неваксинирани хора и да се уверяват, че те остават в домовете си. "Ако неваксиниран откаже да се подчини, ако той излезе от вкъщи и обикаля, той може да бъде задържан. Ако откаже, властите са упълномощени да арестуват непокорните лица", каза Дутерте.

Дневният брой на новозаразените във Филипините достигна най-високото ниво от 26 септември и днес здравното министерство съобщи за 17 220 нови случая, включително причинени от новия вариант Омикрон.

Броят на случаите е повече от три пъти по-висок от тези, за които беше съобщено във вторник и общият им брой превиши 2,88 милиона. В страната се съобщава за над 51 700 починали от КОВИД-19. Тя е на второ място по тези показатели в Югоизточна Азия след Индонезия.

"Аз съм отговорен за сигурността и здравето на всеки един филипинец", каза Дутерте и предизвика недоволните от заповедта му да го дадат под съд.

По данни от края на миналата година 49,8 милиона души или 45 процента от общо 110-милионното население на Филипините са напълно ваксинирани. Според настоящите правила в столичния регион Манила на неваксинираните е забранено да напускат домовете си, освен по причини от първа необходимост.

Дутерте е известен с войнствената си реторика. Миналата година той заплаши хората, които отказват да се ваксинират, със затвор или инжекция с ивермектин - лекарство против паразити, което се използва за лечение на животни.

Но сега последното му изказване подчертава нарастващите опасения на правителството му, причинени от повишаващия се брой на болни от КОВИД-19. Здравни експерти предупреждават, че може да се стигне до ново претоварване на здравната система на страната, предава БТА.

Във Филипините засега са открити 43 вътрешни и привнесени случая на Омикрон, което накара правителството да затегне ограниченията тази седмица.