IT експерти с най-високи заплати в София - средно 4000 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/10595863 www.24chasa.bg
Петър Ганев

Икономиката в София вече се възстановява от кризата и отново расте, сочи доклад на Института за пазарна икономика

София е преминала сравнително добре през кризата, предизвикана от пандемията и вече е във форма на растеж. Отбелязва се нормализация на различните сектори на икономиката на столицата, с изключение на сектори като хотелиерство и развлечения, които все още са под влияние на кризата. Трансформацията на икономиката на столицата е в ход и развитието на дигиталните услуги ще продължи, като се очаква скоро да заеме водещо място и да измести търговията. Това съобщи Петър Ганев, старши експерт в Института за пазарна икономика, който заедно с главния изпълнителен директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции Мария Христова и Николай Стойнев, председател на Надзорния съвет на СОАПИ представи съвместен доклад за състоянието на икономиката в столицата.

"Нивата на растеж от 2019 г. вече са се възстановили в сферата на дигиталния сектор, както и инвеститорския интерес от чужбина. Сега обаче не става дума толкова за наемане на нови хора, колкото за ръст на приходите и добавената стойност. Преходът от аутсорсинг към продуктови компании е факт", отбеляза Ганев.

Николай Стойнев Снимка: ГЕРБ
Николай Стойнев Снимка: ГЕРБ

Логично - най-високата средна работна заплата през 2020 г. е в ИКТ сектора - 3656 лв., като през 2021 г. тя вече минава 4000 лв. На второ място е средната работна заплата в сектор финанси и застрахователни дейности - 2473 лв. за 2020 г., следван от професионални дейности - 2473 лв. и държавно управление - 2069 лв. През 2020 г. средната работна заплата в София е 1900 лв., а през 2021 г. - тя вече минава 2000 лв.

Главният изпълнителен директор на СОАПИ д-р Мария Христова обявява сътрудничеството с Matrix Relocations - водеща компания в специализираните логистични услуги.

СНИМКА: СОАПИ
Главният изпълнителен директор на СОАПИ д-р Мария Христова обявява сътрудничеството с Matrix Relocations - водеща компания в специализираните логистични услуги. СНИМКА: СОАПИ

За 2020 г. средната брутна работна заплата в столицата е 23 000 лв. годишно.

"През последните 20 г. София постепенно повишава населението си, което достига 1,5 млн. души според предварителните данни от националното преброяване. Столицата е с най-висок дял на висшистите сред общото население - те са над 57%, хората с основно или по-ниско образование са едва 4%", отбеляза Ганев.

Положителна тенденция, но само при посещенията от българи, се отчита през 2021 г. Ако през 2019 г. столицата е била посетена от 1,16 млн. души, от които 786 000 чужденци и реализираните нощувки са били близо 2 млн., то през 2020 г. се отчита спад и посетителите са едва 420 000 души, от които 221 000 са чужденци. През 2021 г. се отбелязва постепенно възстановяване, но основно на посещенията в столицата, реализирани от българи - през летните месеци градът е посещаван средно от около 140 000 - 150 000 души. 

"През 2019 г. БВП на София е над 51 млрд. лв. и представлява 43% от националната икономика. Преди пандемията икономиката на столицата бележи силен растеж - от около 15%, като услугите са тези, които дават големия дял на София - над 1/2, индустрията - 1/6, а земеделието - очаквано едва 1/60. През 2020 г. добавената стойност продължава да нараства, въпреки кризата и дълбоката рецесия през март и април. Най-голям дял има търговията - 24%, следвана от ИКТ - 22%. Очакванията са, че скоро дигиталният сектор ще стане водещ. Големият растеж отсъства, но все пак има ръст от 1%", каза още Ганев.

Трите водещи сектора не са ударени тежко от пандемията - при търговията се отбелязва лек спад от 3%, при ИКТ има 7% ръст, а в строителството се отбелязва сериозен бум - 70%. Най-тежко засегнати от кризата са култура, спорт, развлечения, хотелиерство и ресторантьорство - спадът е между 30 и 50%. 

През 2020 г. са наетите лица са 746 000, най-голям е ръстът на тези в дигиталната сфера. Най-много са работещите в търговията - 146 533 души. 

Силно развитите бизнес райони на София са: "Младост", "Лозенец", "Витоша", "Триадица", "Искър", "Изгрев", "Красно село", "Средец", "Слатина" и "Възраждане", където са съсредоточени 518 компании. Най-слабо развитите райони, с едва 30 компании, са: "Връбница", "Красна поляна", "Нови Искър", "Банкя" и др. По профил най-голям е броят на компаниите в ИКТ сектора - 182, следвани от автоматика - 123, електроника - 58 и Финтех - 58, обясни Христова.

СОАПИ е подпомогнала през изтеклата година 76 компании от малкия и средния бизнес. Към общинската агенция са се обърнали и 12 големи инвеститора с интерес към IT сектора, автомобилния сектор и креативната индустрия. Става дума за компании от Западна Европа, Израел, Индия и САЩ.

"Отчитаме възстановяване на бизнеса в София след тежките предизвикателства, през които трябваше да премине. За да подпомогне компаниите в този труден период, Столичната община и СОС предприеха редица мерки за облекчения на бизнеса. Така оставихме над 7,5 млн. лв. в компаниите, като ги освободихме или намалихме дължимите наеми и такси, за да може с тези средства да се запазят работните места и инвестициите да продължат", подчерта Стойнев.