Спасиха блокирани от сняг туристи, 22-ма загинаха

https://www.24chasa.bg/novini/article/10610639 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Туристи, блокирани в колите си от обилните снеговалежи в Северен Пакистан, бяха спасени, а планинските пътища бяха почистени, предаде ДПА, като се позова на пакистанските власти. В събота при изключително ниски температури загинаха 22 души, пристигнали в района, за да се порадват на зимното време. Сред загиналите има 10 деца и 2 жени, съобщи говорител на пакистанските власти.

В неделя в северната планинска станция Мюри бяха евакуирани повече от 1000 души, а над 300, повечето от които деца, получиха медицинска помощ, съобщи армията.

Военни и представители на местната администрация разчистиха основни пътища от снега.

През уикенда снежната покривка в популярния курорт Мюри, разположен северно от столицата Исламабад, достигна повече от 120 сантиметра.

Повече от 150 хиляди души се отправиха към Мюри с автомобили, за да се порадват на гледките и на снега, който заваля късно във вторник.

Планинската станция има ограничен капацитет и в даден момент не може да приеме повече от 4000 автомобила, съобщи планинската администрация.

В социалните медии се появиха много видеа, които показват автомобили, заседнали в преспи.

В събота властите забраниха влизането на превозни средства в региона.

Премиерът Имран Хан разпореди разследване на случая и каза, че хората са се втурнали към Мюри "без да проверят метеорологичните условия", а областната администрация не е била подготвена за такъв наплив.

Изказването на Хан предизвика масови критики, а опозицията го обвини, че хвърля вината върху жертвите, като същевременно иска "съдебно разследване".