Как да купя Bitcoin?

https://www.24chasa.bg/novini/article/10614292 www.24chasa.bg
Източник на снимка: unsplash.com

Искате да влезете в новата световна дигитална икономика и да сте част от света на Bitcoin? Това е напълно възможно и е много по-лесно, отколкото сте и предполагали. Закупуването на криптовалутата не е никак трудна задача. Веднъж решите ли да влезете в този свят, то ще бъдете много по-уверени и любопитни да преоткривате различните приложения и предимства, които Bitcoin и останалите криптовалути ви предлагат. В настоящето изложение предстои да получите отговор и на много често задавания въпрос - как да купя Bitcoin?

Интересното е, че все още съществуват погрешни схващания относно това, че купуването на Bitcoin не е за всеки. Всъщност, тази криптовалута се използва от различни хора, независимо какъв е техният социално-икономически профил. Днес Bitcoin намира широко приложение, като най-често се използва като алтернативен актив, дигитални спестявания, референтна валута за крипто пазари и други. Това е една от най-популярните криптовалути в цял свят.

Преди, обаче, да поговорим за това как да купите Bitcoin, е важно да споделим малко повече относно историята и възникването на криптовалутата. Една от първите крачки в света на дигиталните пари е да се запознаете с различните криптовалути и да разберете как работят те, за да откриете коя е вашата и да можете ефективно да инвестирате.

Какво представлява Bitcoin?

Bitcoin (биткойн) или BTC представлява децентрализирана дигитална валута, която не се нуждае от централен орган за надзор, каквито са банката, правителството и другите видове посредници. Криптовалутата може да се прехвърля изключително лесно, бързо и сигурно без необходимост от заплащане на такси или получаване на разрешение за извършване на транзакцията.

Най-малката единица на биткойна е сата или сатоши, като за сравнение ще дадем центовете спрямо доларите. Така един Bitcoin е разделен на 100 милиона сатоши или сата, като системата на конкретно тази криптовалута има ограничение от 21 милиона. Bitcoin действа като електронни пари, което означава, че ви позволява да извършвате плащания и транзакции също както с физическите пари. Едно от най-големите предимства на криптовалутата е, че плащанията се извършват с еднаква валута, а това от своя страна премахва всякакви ограничения в световен мащаб.

Мрежата на Bitcoin стартира през 2009 година, но историята на криптовалутата започва една година по-рано, когато на 31 октомври 2008 година група или човек, носещ псевдонима Сатоши Накамото публикува бяла книга, която носи заглавието “Биткойн: Равноправна електронна система за разплащания” (“A Peer-to-Peer Electronic Cash System”). Тази книга бива разпространена в списък с имейли за криптография. Интересното в случая е, че това се случва месец след като банката Lehman Brothers обявява фалит и то най-големият, който историята на САЩ познава. В резултат правителството разрешава план за спасение, който се равнява на цели 700 милиарда долара.

Как да купя Bitcoin?

Ако сте начинаещи и за първи път навлизате в света на криптовалутите, то е напълно нормално да възникват различни въпроси, особено що се отнася до купуването на Bitcoin. Днес ще откриете най-различни начини, по които можете да купите Bitcoin, използвайки Bitcoin ATM, борса, онлайн платформи и мобилни приложения за покупка на криптовалути и други. Всеки един от тези начини има своите предимства и недостатъци, а кой от тях да изберете е въпрос на лични предпочитания.

Един такъв пример за място, от което можете да закупите Bitcoin, e Криптомат. Това е напълно лицензирана и сигурна онлайн платформа, в която всеки Bitcoin ентусиаст или инвеститор може да се потопи в света на криптовалутите, като закупува лесно, удобно и сигурно Bitcoin и други видове криптовалути. Това, с което платформата Криптомат се отличава, е, че през 2020 година става първата европейска борса за криптовалути получила сертификат ISO 27001 за управление на информационната сигурност.

И не на последно място, платформата предлага не само възможност да купувате Bitcoin, но и разполага с обширна библиотека включваща дефиниции, обяснения, ръководства и стратегии относно инвестирането в криптовалутата. Целта на Криптомат е да приветства новодошлите и да бъде полезен инструмент за начинаещите.

За да можете да купувате Bitcoin, във всеки един случай ще е необходимо да следвате няколко лесни стъпки, а именно:

  • Създаване на профил- създаването на ваш акаунт е напълно безплатно и отнема само няколко минути. Това е задължителна стъпка, за да можете да купувате Bitcoin;

  • Оторизиране на акаунт- съгласно различните разпоредби и за по-голяма сигурност ще трябва да представите лична карта или паспорт, с който да потвърдите вашата самоличност. Веднъж потвърдите ли, то сте готови да купувате Bitcoin и други криптовалути.

Още щом създадете вашия профил, ще ви се генерира защитен портфейл с помощта,  на който ще можете да държите, купувате, продавате, изпращате или депозирате вашите Bitcoin.

Нещо повече, има различни методи на плащане, което е огромно удобство за всеки един крипто ентусиаст или инвеститор. Така, например, можете да извършите плащането чрез банков превод SEPA, с дебитна или кредитна карта, както и чрез Skrill и Neteller.

В заключение можем да кажем, че всички криптовалути все повече се разпространяват в световен мащаб. Този начин на извършване на транзакции и плащания е много по-сигурен, а и всичко се случва изключително бързо. Именно затова си струва да опитате, като инвестирате в Bitcoin и усетите предимствата на криптовалутите.