Карантината на президента ще е до 16 януари

https://www.24chasa.bg/novini/article/10625589 www.24chasa.bg
Д-р Данчо Пенчев СНИМКА: Архив

Столичната регионална здравна инспекция е получила списък на контактните лица на председателя на Народното събрание, което даде положителен резултат на теста за коронавирус. Това потвърди директорът на РЗИ - София, Данчо Пенчев пред Би Ти Ви. Общият брой на контактните, сложени под карантина след това, е 28 човека. "Само с едно лице от тях не сме успели да се свържем. Костадин Костадинов също е под карантина. Днес ще му бъде връчено самото предписание, но той е информиран", каза д-р Пенчев.

Той обясни, че органите на МВР са тези, които проверяват лицата, поставени под карантина. Ако тя бъде нарушена, следва акт, би могло да се стигне и до съдебни спорове.

За лицата със завършен ваксинационен курс и поставена бустерна доза карантината става 5 дни. След 72-ия час те трябва да си направят тест, който ако е отрицателен, автоматично на следващия ден се въвежда в системата. Така карантината на Румен Радев би трябвало да падне на 16 януари, след като са минали 5 дни, уточни д-р Пенчев. Той и колегите му изчисляват карантината на премиера и президента след КСНС по новата заповед, макар тестът на председателя на НС Никола Минчев да е позитивен на 10 януари, тоест преди приемането на заповедта. "Официалната информация, която пристигна до нас, е с дата 11 януари, От тази дата ние стартираме процеса", уточни д-р Пенчев.

По думите му няма разлика в карантината на гражданите и на управляващите. "За министри, депутати датата е 11-и", обясни д-р Пенчев. Обсъжда се вариантът случаите, които се застъпват с новата заповед, карантината им да е в новия срок. Предвид ситуацията в София шефът на инспекцията препоръча на хората да останат под определената им карантина.

"На територията на София град има няколко стъпки за разкриване на болнични легла в зависимост на натоварване. На базата на заетите легла и останалите индикатори ще предлагаме на областния щаб мерки. Дифузното разпространение на Омикрон води до фокусност върху детските колективи. Моето лично мнение и това, което аз ще предложа, е училищата да се затварят последни и първи да се отварят."