Бивш шеф на военното разузнаване: Май изпуснахме влака за Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/10629713 www.24chasa.bg
Ген. Чавдар Червенков.

Тезата, че спирайки Северна Македония за Европейския съюз отваряме пътя за засилването на влиянието на Русия в региона, е абсолютно фалшива. Това заяви пред радио "Фокус" бившият шеф на Военното разузнаване ген. Чавдар Червенков. И с реторични въпроси даде примери от самата Македония.

"Каква по-широко отворена врата за руско влияние от сръбското присъствие и влияние в Северна Македония? В коя столица централният булевард носи името на Тито - в София или в Скопие? В Скопие. Коя държава вместо да извади от учебниците обидни и фалшиви квалификации спрямо партньора си от НАТО и съсед България, въвежда задължителното изучаване на сръбски език? А знаем кой е стожерът на руското влияние на Балканите", заяви  генералът. И даде пример и с писания в македонските медии от последните дни, които определят България като враг.

"На 6 януари тази година, само преди няколко дни във "Фейсбук" бившият зам.-председател на парламента на Македония, дълги години депутат и лидер на една създадена през 2015 година партия - Нова социалдемократическа партия, лицето със звучното име  Тито Петковски пише: "Национал-шовинистичките изјави на Радев,Трифонов и сличните на нив бугарски политичари, само потврдуваат дека, Бугарија беше и останува голем и, за сега, единствен отворен непријател на Македонија и Македонците".

Според генерал Червенков с писанията си македонските медии могат да се сравняват само с тези в Северна Корея.

"Не можеш да коментираш нищо, четеш само положителни неща за страната. И оставаш с впечатление, че по-велика държава на света от Македония няма - всички се съобразяват с нея", добави  Червенков.

"Тази политика, която не е от вчера, а от десетки години, очевидно е дала своите резултати. И ако ние се надяваме на някаква бърза промяна в отношенията, мисля че жестоко се лъжем. Да не кажа и нещо по-категорично - май сме изпуснали влака", заяви бившият шеф на военното ни разузнаване.